NaslovnaNovostiAlbanija lansirala dva satelita u orbitu

Albanija lansirala dva satelita u orbitu

Dva albanska satelita, “Albanija 1” i “Albanija 2” lansirana su danas iz baze Kejp Kanaveral na Floridi u okviru misije američke kompanije Spejs eks Transporter-6, saopštio je albanski premijer Edi Rama, prenosi Tanjug.

On je na svom Fejsbuk profilu istakao da “Albanija od danas ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući vitalne podatke u realnom vremenu o brojnim ključnim aspektima za održivi razvoj”.

Albanske satelite u orbitu je prenela raketa “Falkon 9”, koja je u okviru misije “Transporter-6” treba da isporuči 114 mikrosatelita i drugih svemirskih letelica u orbitu.

Albanija će satelite isključivo koristiti za obradu geoprostornih informacija (GIS), kao i za obezbeđivanje proizvoda za snimanje i drugih komponenti, navodi “Albenijan post”.

Između ostalog, dva satelita će biti stavljena na raspolaganje institucijama koje obavljaju poslove u vezi sa teritorijom, vodom, šumama, požarima, urbani otpadom ili poljoprivrednom proizvodnjom.

IzvorTanjug

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave