NaslovnaNovostiGrčka uverava Rusiju da neće prebaciti raketne sisteme S-300 u Ukrajinu

Grčka uverava Rusiju da neće prebaciti raketne sisteme S-300 u Ukrajinu

Grčka je uverila Rusiju da je „svesna“ svoje obaveze da se uzdrži od prebacivanja raketnih sistema zemlja-vazduh S-300 u druge zemlje, izjavio je 28. decembra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministar spoljnih poslova je takođe naglasio da Moskva pažljivo prati pridržavanje Grčke svojih ugovornih obaveza. Lavrov je napomenuo da nedavni izveštaji ukazuju da je Grčka spremna da prebaci svoje S-300 u Ukrajinu.

s-300
s-300

Kao odgovor, Rusija je poslala svog ambasadora relevantnim grčkim vlastima da ih podseti na dogovor da se S-300 ne šalju drugim državama. „Grčke vlasti su rekle da su to imale na umu“, rekao je Lavrov u izjavi ruskoj televizijskoj stanici Prvi kanal.

Prema uslovima sporazuma, Grčka nema pravo da prenese S-300 bilo kome bez dozvole Rusije. Prethodno je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla da bi isporuka sistema S-300 Kijevu bila „grubo kršenje” međuvladinih sporazuma između Rusije i Grčke o vojno-tehničkoj saradnji i isporuci vojne robe.

Ona je tada upozorila da će kršenje ugovornih obaveza nesumnjivo imati posledice, uključujući i pogoršanje odbrambenih sposobnosti Grčke u oblasti protivvazdušne odbrane.

S 300 NA PARADI
S 300 NA PARADI

Sličan problem javlja se i sa propisima koji zabranjuju prenos ruskog oružja bilo kome, a koji se odnose na većinu oružja u istočnoj Evropi jer je proizvedeno po licenci u zemljama bivšeg Varšavskog pakta.

Moskva kritikuje prenos oružja Ukrajini od svojih zapadnih prijatelja, tvrdeći da to doliva ulje na vatru. Lavrov je često naglašavao da bi svaka pošiljka sa oružjem za Ukrajinu postala legitimna meta Rusije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave