NaslovnaNovostiGrčka nudi Kijevu svoj S-300 PVO u zamenu za američke sisteme Patriot

Grčka nudi Kijevu svoj S-300 PVO u zamenu za američke sisteme Patriot

U zanimljivom preokretu Zapadnog zadatka naoružavanja Ukrajine protiv Rusije, Grčka je ponudila da prebaci svoj sistem zemlja-vazduh S-300 u Kijev u zamenu za Patriot Advanced Capability-3.

Grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos objavio je ponudu na sastanku Ministarstva odbrane.

S 300 NA PARADI
S-300 NA PARADI

Zanimljivo, ova ponuda dolazi u trenutku kada Bajdenova administracija finalizuje planove za slanje Patriot sistema u Ukrajinu nakon meseci ukrajinskih zahteva i konsternacije u Vašingtonu.

Grci žele da rasporede rakete Patriot na ostrvu Krit. To je isto ostrvo na koje je grčki S-300 navodno „markirao“ turske lovce F-16 23. avgusta ove godine.

Grčkoj su potrebni napredni SAM sistemi u njenim dugotrajnim tenzijama sa Turskom u istočnom Mediteranu usled niza teritorijalnih i pomorskih sporova.

S-300PMU1 je izvozna varijanta ruskog S-300P, razvijena između 1985. i 1989. godine, a prvi put prikazana na moskovskom aeromitingu 1992. godine. Sastoji se od četiri cilindrična lansirna kanistera sa po jednim projektilom.

Grčka je prvobitno želela da S-300 postavi na Kipar od 1997-1998, ali nakon prigovora Turske, Atina ih je postavila na ostrvo Krit.

U međuvremenu, MIM-104 Patriot napravljen od kompanije Raytheon Technologies je platforma za rakete zemlja-vazduh (SAM) koja može da deluje po avionima, krstarećim i balističkim raketama, lutajućom municojom i bespilotnim letelicama.

Patriot baterija se obično sastoji od šest do osam lansirnih sistema montiranih na kamion, svaki sa četiri lansera u kojima je projektil. Baterija uključuje radar za praćenje, sistem za kontrolu vatre, visokofrekventni antenski jarbol i generatore energije.

tor m1
TOR-M1

Grci su takođe voljni da pošalju svoje starije sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane Tor-M1, OSA-AKM i borbena vozila pešadije BMP-1. Za BMP-1, Grčka je uslovila da budu zamenjeni nemačkim IFV Marderima.

Grci prave direktan preokret u odnosu na prethodno odbijanje grčkog premijera Kirijakosa Mistosakisa 11. septembra, koji je rekao da vojna pomoć Ukrajini „ne bi trebalo da ide na račun odbrane zemlje“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave