NaslovnaNovostiUkrajinski poslanik priznao veću korupciju nego borbenu upotrebu turskih dronova Bayraktar

Ukrajinski poslanik priznao veću korupciju nego borbenu upotrebu turskih dronova Bayraktar

Ruski šaljivdžije Vovan i Leksus su podvalili bivšem ukrajinskom poslaniku Sergeju Pašinskom (Сергі́й Володи́мирович Паши́нський) pretvarajući se da su bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol. Uspeli su da saznaju prave vrednosti turskih dronova Bayraktar ​​u Ukrajini tokom razgovora sa ukrajinskim političarem.

Turske bespilotne letelice Bayraktar ​​postale su nadaleko poznate nakon što ih je Azerbejdžan koristio u ratu u Nagornom Karabahu 2020. Tada je, izviđački i jurišni dron, „zaradio“ reputaciju odličnog oružja za uništavanje oklopnih vozila i neprijateljskih snaga.

Kasnije je Ukrajina počela aktivno da kupuje Bayraktare od Turske i koristi ih protiv ruske vojske. Ankara i Kijev su se čak dogovorili da u Ukrajini izgrade fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica.

Istovremeno, u „iskrenom“ telefonskom razgovoru sa šaljivdžijama, šef Asocijacije odbrambenih preduzeća Ukrajine Pašinski je rekao da se turski dronovi snažno reklamiraju i da u njima ima više korupcije nego borbene upotrebe.

Prema rečima političara, Bayraktar ​​je laka meta za svaki „manje ili više ozbiljan“ PVO kompleks. Zbog toga su u prvim nedeljama rusko-ukrajinskog rata Oružane snage Rusije uspele da unište gotovo celu flotu turskih bespilotnih letelica koje su bile tada na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Štaviše, Pašinski je dodao da je Bayraktar ​​apsolutno neefikasan kao samostalna borbena jedinica. Prednosti ovih dronova su primetne samo ako se koriste u kombinaciji sa drugim sredstvima i oružjem.

Bayraktar TB2 cena

Cena za jednu jedinicu Bayraktar ​​TB2 procenjena je na 5 miliona dolara. Turski proizvođač Baykar nije naveo cenu, ali je ponovo objavio na svom veb sajtu nekoliko novinskih izveštaja o kampanjama prikupljanja sredstava pokrenutim 2022. u Evropi u cilju kupovine bespilotnih letelica Bayraktar ​​za Ukrajinu, pri čemu su svi odredili cilj od oko 5 do 5,5 miliona dolara za jedinicu.

selcuk bayraktar i erdogan
selcuk bayraktar i erdogan

Inače, generalni direktor kompanija Baykar, Haluk Bayraktar je ujedno i zet predsednika Turske Erdoğana.

Youtube obrisao nalog šaljivdžija

Tokom ruske invazije na Ukrajinu ili SVO, 2022. godine isečeni snimak britanskog sekretara odbrane Bena Volasa u šali koju su sproveli Vovan i Leksus objavljen je na internetu. Vovan i Leksus su glumili ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, rekavši da Ukrajina želi da promoviše sopstveno nuklearno odvraćanje kako bi se zaštitila od Rusije, što je ranije iznela ruska vlada. Vovan i Leksus su takođe pozvali tadašnju britansku sekretarku unutrašnjih poslova Priti Patel.

vovan i leksus
vovan i leksus

Nakon ove šale, 26. marta 2022. Jutjub (koji je i sam stekao popularnost zahvaljujući prvenstveno smešnim video klipovima) je zabranio Vovana i Leksusa. Još 22. marta 2022 godine britansko Ministarstvo odbrane je pozvalo Jutjub da ukloni sve video snimke poziva Vovana i Leksusa. Nakon zabrane, dvojica šaljivdžija su otvorila kanal na Rutube-u i nastavili da objavljuju novi sadržaj.

PrekoRutube
IzvorRT

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave