NaslovnaNovostiElitna tenkovska jedinica Rusije na putu za Belorusiju

Elitna tenkovska jedinica Rusije na putu za Belorusiju

Već nekoliko dana na društvenim mrežama se dele video snimci vozova natovarenih ruskim tenkovima koji prelaze teritoriju Belorusije. Za krajnje odredište tenkovskih brigada se kaže da je granica Belorusije sa Ukrajinom.

Prema izveštajima, reč je o najelitnijim tenkovskim brigadama Rusije, u osnovi njihova namena je zaštita prestonice Moskve. Prema izvorima u Belorusiji, ruski tenkisti izvode vežbe sa svojim beloruskim kolegama.

Informaciju o prisustvu vrhunske tenkovske brigade – 1. gardijske tenkovske armije u Belorusiji potvrdili su ukrajinski obaveštajci.

1. gardijska tenkovska armija u sastavu 2. motorizovane divizije Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije je u procesu obuke i borbenog usklađivanja. Ovo u svojoj izjavi kaže ukrajinski zamenik načelnika Generalštaba brigadni general Aleksij Gromov. Prema rečima visokog oficira, u vežbama su pored Rusa učestvovale i jedinice beloruske tenkovske divizije.

GTA

1. gardijska tenkovska armija

Prva gardijska tenkovska armija [GTA] se smatra elitom ruskih tenkovskih snaga, navodi se u saopštenju britanske obaveštajne službe. Njena glavna svrha je odbrana ruske prestonice Moskve i izvođenje kontranapada nad NATO jedinicama. Izvori podsećaju da je duboko prodiranje ruskih tenkova u početku SVO [februar-mart] u blizini ukrajinske prestonice Kijeva izvršila upravo 1. GTA, nakon čega je došlo do povlačenja i restrukturiranja nazad u Belorusiju.

Vežbe ruskih tankera 1. GTA u Belorusiji i kretanje duž ukrajinske granice odvijaju se u vreme kada je predsednik Rusije Vladimir Putin u poseti Belorusiji i razgovara sa svojim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Do sada je zvanično Belorusija pomagala ruskoj vojsci samo dozvoljavajući joj da rasporedi svoje sisteme naoružanja na beloruskoj teritoriji.

Nema izveštaja o povećanom ruskom prisustvu u Belorusiji. Ukrajinska obaveštajna služba konstanto prati kretanje ruskih oružanih snaga u Belorusiji. Prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, oko 20.000 regruta se Moskva sprema da pošalje u Belorusiju kao pripremu za još jednu invaziju, po njima, ovoga puta usmerenu na glavni grad Ukrajine.

„Prošle nedelje, po jedan bataljonski komplet tenkova prebačen je na poligone Obuz-Lesnovski i Losvido“, kaže brigadni general Gromov. On je dodao i da Rusija pored kopnene opreme šalje i avione, uglavnom MiG-ove, sposobne da lansiraju precizne rakete vazduh-zemlja.

Sa druge strane američki Institut za proučavanje rata (ISV) je u svom nedavnom izveštaju naveo da se novi ruski napad na severnu Ukrajinu čini malo verovatnim jer „još uvek nema pokazatelja da Rusija formira udarne snage u Belorusiji“.

nova serija tenkova t 90 je na putu za ukrajinu
t-90 je na putu za ukrajinu

Dakle, zvanični Kijev se pita da li Rusija priprema još jednu invaziju na Ukrajinu, dok portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, odbacuje spekulacije da bi Belorusija mogla da bude direktno umešana u rat, rekavši novinarima 19. decembra da su takvi izveštaji zasnovani na „apsolutno glupim, neosnovanim izmišljotinama“.

IzvorExpress

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave