NaslovnaNovostiRusija i Kina započinju masovne vojne vežbe u blizini Japana

Rusija i Kina započinju masovne vojne vežbe u blizini Japana

Četiri ruska ratna broda krenula su ka Istočnom kineskom moru (ECS) kako bi se pridružila brodovima kineske mornarice narodnooslobodilačke vojske (PLAN) na jednonedeljnim vežbama, što označava sve veću stratešku konvergenciju između dve zemlje.

Četiri ruska vojna broda su identifikovana kao raketna krstarica Varjag, razarač Maršal Šapošnjikov i dve korvete iz ruske Pacifičke flote, koja će biti stacionirane kod obale Džeđianga pod komandom kineske istočne flote.

Ruska fregata, Admiral Gorškov, sprema se da pristane u luci u Ćingdaou u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, u aprilu 2019. [foto: Mark Schiefelbein/AP Photo]

„Aktivni deo vežbe obuhvatiće zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje vazdušnih ciljeva, artiljerijsko gađanje morskih ciljeva i uvežbavanje zajedničkih protivpodmorničkih dejstava uz praktičnu upotrebu naoružanja“, navodi se u ruskom saopštenju.

Kineska istočna komanda saopštila je da zajednička vežba „pokazuje odlučnost i sposobnost dve strane da zajednički odgovore na pretnje pomorskoj bezbednosti i dalje produbljuju kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije nove ere“, navodi se u obaveštenju.

Čak i bez formalnog vojnog saveza, obim i doslednost vojnih vežbi između zemalja su zapanjujući i ukazuju na masovno usklađivanje geopolitičkih pogleda na američku spoljnu politiku.

Xian H-6K

S obzirom da su odnosi Rusije i Japana napeti oko Kurilskih ostrva, očekuje se da Daleka istočna Azija može biti sledeća varnica. Ima čak tri žarišta, a Kina je upletena u sva tri – Korejskom poluostrvu, Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

Što se tiče Istočnog i Južnog kineskog mora, nova japanska nacionalna bezbednosna strategija i sve veće prijateljstvo sa Tajvanom izazvali su probleme u Pekingu. Kineski bombarderi H-6K/J proleteli su kroz moreuz Mijako u ponedeljak, istog dana kada je Japan objavio dokument.

Xian H-6 je kineska licencna varijanta bombardera Tupoljev Tu-16 iz sovjetskog doba, ali je u velikoj meri modernizovan. Koriste ga Ratno vazduhoplovstvo Narodne oslobodilačke armije (PLAAF) i Ratna mornarica Narodne oslobodilačke armije (PLAN). Ima tri glavne varijante: H-6K (konvencionalni bombarder), H-6J (pomorska verzija) i H-6N (može nositi nuklearne projektile).

IzvorCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave