NaslovnaNovostiRuska flota postavila raketni sistem Bastion između Japana i Kamčatke

Ruska flota postavila raketni sistem Bastion između Japana i Kamčatke

Ostrvo Paramušil počinje da čuva ruski obalski raketni sistem K-300P Bastion-p. Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Ostrvo se nalazi na izuzetno ključnoj i, vojno gledano, taktičkoj lokaciji. Deo je lanca Kurilskih ostrva i nalazi se između ruske teritorije Kamčatke i japanskog ostrva Hokaido.

bastion
Bastion

Kurilska ostrva

Kurilska ostrva su ključni lanac ostrva koji odvaja Ohotsko more od Tihog okeana. Predmet su teritorijalnog spora između Ruske Federacije i Japana. Japan ih ne zove Kurilska ostrva, već Severne teritorije.

Spor između Japana i Rusije oko ostrva traje već deceniju. Rusija i Japan su i dalje u sukobu, iako je Drugi svetski rat odavno završen. Rusija je zauzela ostrva upravo tokom Drugog svetskog rata i od tada ih smatra svojom teritorijom.

Od 1945. sva ostrva severoistočno od Hokaida su pod upravom Rusije, što se može čak i smatrati poklonom, sobzirom da na ulogu koju je Japan zauzeo u Drugom svetskom ratu.

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, Japan (SAD) je reagovao i uveo ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji. Moskva je brzo odgovorila povlačenjem svog pregovaračkog tima i napuštanjem decenijskih pregovora.

Rusija nastavlja da raspoređuje oružje u regionu

Raspoređivanje obalskog raketnog sistema Bastion na ostrvu Paramušil nije jedina vojna akcija ruskog Ministarstva odbrane. Prema izvorima, Rusija je rasporedila više od 3.500 vojnika, tenkova, samohodnih haubica i drugih vrsta samohodne artiljerije na ostrvima Itorofu i Kunaširi.

Vojnici i kopneno naoružanje na ovim ostrvima nisu iz ruske Pacifičke flote, već iz Istočnog vojnog okruga Ruske Federacije. Prema nezvaničnim podacima, pod komandom ovog vojnog okruga nalazi se blizu 100.000 vojnika. Japan, međutim, tvrdi da nema više od 80.000 vojnika.

Gde je SAD u svemu tome?

SAD su takođe uključene u rusko-japanske nesuglasice još 2012 kada je američki predsednik Barak Obama odlučio da pošalje hiljade vojnika u istočnu Aziju. Za Rusiju je to neprihvatljivo, jer su Kurilska ostrva odličan pristup Rusije Tihom okeanu.

Sa vojne tačke gledišta, Rusija preduzima akcije da obezbedi nesmetan prolaz kroz moreuz Soja i Španberg. Oni su od izuzetnog značaja za pomorske snage jer se kroz njih prolaze Ohotsko more i Tihi okean.

Moskva s razlogom strahuje da bi SAD mogle biti zainteresovane da pomognu Japanu da povrati Kurilska ostrva kako bi osigurale podršku Japana u potencijalnom budućem sukobu sa Kinom.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave