NaslovnaAnalitikaSAD vide kinesku hipersoničnu raketu DF-17 kao „najveću pretnju“

SAD vide kinesku hipersoničnu raketu DF-17 kao „najveću pretnju“

U vreme kada su SAD i dalje mesecima udaljene od svoje prve hipersonične rakete, Pentagon je identifikovao kinesku hipersoničnu balističku raketu DF-17 kao značajnu pretnju američkim bazama na Pacifiku.

Prema nedavnom izveštaju Pentagona o kineskoj vojnoj moći, kineska balistička raketa srednjeg dometa Dong Feng-17 (DF-17) namenjena je za napad na strane vojne objekte i flote u zapadnom Pacifiku.

U izveštaju objavljenom 29. novembra Kina je opisana kao „najposledičniji sistemski izazov našoj nacionalnoj bezbednosti i slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu“.

Navedeno je da se raketne snage PLA transformišu zahvaljujući hipersoničnoj raketi DF-17.

Iako američke Patriot i THAAD baterije štite region, one nisu opremljene za odbranu od nadolazećeg hipersoničnog projektila koji putuje pet puta većom brzinom od zvuka i prati nepredvidive putanje. SAD rade na hipersoničnoj odbrani, ali projekat je i dalje u razvoju.

Dong Feng 17

Sistem, raspoređen 2020. godine, mogao bi da zameni neke zastarele sisteme balističkih raketa kratkog dometa.

Prema izveštajima, DF-17 bez problema probija regionalnu američku protivraketnu odbranu. Može ići od Kine do američkih vojnih stanica u Jokosuki, Japanu i Južnoj Koreji u maksimalnom dometu od 2.500 kilometara (1.550 milja).

Hipersonična raketa je dospela na naslovne strane dok je debitovala u oktobru 2019. na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice vladavine Komunističke partije u Kini. Kasnije, 2021. godine, Kineska armija je sprovela svoj prvi javni hipersonični test koji je uključivao DF-17 Glide, što je izuzetno potreslo Sjedinjene Države.

Prema izveštajima, DF-17 bi mogao da isporuči i konvencionalni i nuklearni teret. Raketa se može lansirati iz mobilnog transportno-upravljačkog lansera.

Nakon podizanja na skoro egzoatmosferske visine, projektil se odvaja i koristi hipersonično klizni nosač DF-ZF da pronađe svoj cilj. Zbog svoje velike brzine, niske putanje i fleksibilnosti u toku leta, može uspešno da prodre kroz sofisticiranu odbranu protivnika u okolnostima u kojima bi konvencionalniji sistemi verovatno zakazali.

xian h 6n
Xian h-6n

Iako je DF-17 raketa predviđena za lansiranje sa zemlje, neki izveštaji ukazuju da bi varijanta sa vazdušnim lansiranjem mogla biti razvijena za upotrebu od strane bombardera Xian H-6N, najnovijeg modela porodice bombardera H-6.

Sa dometom od 10.000–11.000 kilometara i opremljen DF-17, H-6N može da dopre do svih neprijateljskih instalacija širom celog Indo-Pacifika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave