NaslovnaNovostiŠpanija kupuje jurišne puške HK416/417 sa kratkim klipnim sistemom

Španija kupuje jurišne puške HK416/417 sa kratkim klipnim sistemom

Španska mornarica je ugovorila sa nemačkom kompanijom Heckler & Koch nabavku jurišnih pušaka HK416 A5 i HK417 20 i bacača granata GLM A1 za sumu od 1,5 milona evra. U ugovoru objavljenom na Platformi ugovora nije preciziran broj nabavljenih pušaka i bacača.

Proizvođač malokalibarskog oružja ima sedam meseci da isporuči novo oružje, tačnije do 30. juna 2023. godine. Kupovina je obavljena preko Uprave za ekonomsko upravljanje Štaba za logističku podršku španske vojske.

Španski FGNE (Fuerza de Guerra Naval Especial) sa HK 416 A5

Oružje HK416 A5 se već nalazi u opremi pomorskih specijalnih snaga (FGNE, mornaričke jedinice za specijalne operacije). Plan je da se ovo oružje uvede i u druge delove marinskog korpusa. HK416 A5 je modularna puška kalibra 5,56 mm sa Picatinni šinama na koje se mogu montirati, između ostalog, baterijska lampa, rukohvat ili laserski pokazivač.

Dizajniran za sve vrste borbenih situacija, ima sistem kratkog hoda klipa, sa smanjenim zagrevanjem i sprečavanjem prodora prljavštine u mehanizam. To je osnova druge jurišne puške koju je mornarica upravo kupila, 7,62 mm HK417. Inače, HK416 se koristi u susednim zemljama kao što je Portugal (u snagama za specijalne operacije) i Francuska, koja je izabrala ovaj model kao zamenu za jurišnu pušku FAMAS.

Španski FGNE sa H&K 417

Španski marinci će takođe dobiti bacače granata GLM [Grenade Launcher Module], koji omogućavaju ispaljivanje granata kalibra 40 mm. GLM se može postaviti kako na HK416 tako i na HK417.

FGNE sa skraćenim HK 417

Kupovina mitraljeza

Španska mornarica je tokom prošle godine kroz različite ugovore nabavila skoro stotinu lakih i srednjih mitraljeza u kalibrima 5,56 mm i 7,62 mm sa priborom. Poslednja porudžbina od 30 jedinica izvršena je u oktobru.

Autor

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave