NaslovnaNovostiRusija uspešno testirala raketu presretač

Rusija uspešno testirala raketu presretač

Borbena posada Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije izvela je probno lansiranje nove rakete protivraketnog odbrambenog sistema (ABM). Ovo je u petak saopšteno novinarima u ruskom Ministarstvu odbrane.

„Na poligonu Sari-Šagan Raketnih strateških snaga (Republika Kazahstan) borbena posada PVO snaga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno je izvela još jedno probno lansiranje nove rakete ruske protivraketne odbrane sistem (ABM)“, saopštilo je ministarstvo.

Raketa je potvrdila svoje karakteristike, rekao je komandant formacije protivraketne odbrane Vazdušno-kosmičkih snaga general-major Sergej Grabčuk. Borbene posade su uspešno izvršile zadatak, pogodivši uslovnu metu sa zadatom tačnošću“, dodao je on.

U julu 2020. godine, u intervjuu listu „Krasnaja zvezda“, glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga, general-pukovnik Sergej Surovikin, najavio je testiranje sistema protivraketne odbrane u Moskvi i Centralnom industrijskom regionu. Istovremeno je saopšteno da će u bliskoj budućnosti Vazdušno-kosmičke snage dobiti ažuriranu multifunkcionalnu radarsku stanicu i modernizovane protivrakete.

Izvori potvrđuju da se ovim sistemom mogu obarati i sateliti, atomske bojeve glave u stratosferi i hiperzvučne letilice.

Nešto ranije kosmičke snage su lansirale i raketu nosač Sojuz 2.1b sa vojnim satelitom. Lansiranje je izvršeno sa kosmodroma Pleseck.

PrekoTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave