NaslovnaNovostiRuske trupe blokirale američki vojni konvoj u naftom bogatom sirijskom Hasakahu (VIDEO)

Ruske trupe blokirale američki vojni konvoj u naftom bogatom sirijskom Hasakahu (VIDEO)

Ruske trupe blokirale su američki vojni konvoj na severoistoku Sirije, poslednji u nizu sukoba između američkih trupa i lokalnog stanovništva. Ruske i američke snage sukobile su se u sirijskom regionu Hasakah, oblasti bogatoj naftnim poljima, nekoliko puta tokom prošlog meseca. Obe zemlje imaju baze na severoistoku Sirije.

Američke trupe u Siriji, rezerva američke vojske, fotografija Spc. DeAndre Pirs
Američke trupe u Siriji, rezerva američke vojske, fotografija Spc. DeAndre Pirs

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako se ruske trupe suočavaju sa američkim konvojem i teraju ih da krenu drugom rutom pošto je put blokiran ruskim oklopnim vozilima.

Pre nekoliko dana američki vojni konvoj ponovo je bio primoran da se povuče iz sela u blizini Hasake nakon što su lokalni stanovnici blokirali put bacajući kamenje na oklopna vozila. Incident je prijavljen 16. novembra u blizini Al-Buladije u severoistočnoj Siriji.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako lokalni stanovnici napadaju američki konvoj kamenicama, primoravajući ih da se povuku.

Zastoji između američkih trupa i lokalnog stanovništva u Kamišliju takođe su prijavljeni prošlog meseca nakon što je američki vojni helikopter sleteo u selo u blizini Kamišlija, a američke snage su navodno ubile lokalnog građanina u operaciji iskakanja iz aviona. Izvještaji lokalnih medija identifikovali su žrtvu kao Rakan Abu Haiel iz sela Tuvaimin u istočnom selu Kamišlija. Prema izveštajima, na njega je izvršen atentat, a njegova porodica je privedena.

Američka vojska opravdava svoje prisustvo u Siriji, pri čemu Pentagon tvrdi da raspoređivanje ima za cilj da spreči da naftna polja u toj oblasti padnu u ruke ISIS-a. Međutim, sirijska vlada tvrdi da su američke trupe u Hasaki samo da bi zaštitile tankere koji su krijumčarili naftu u Irak. Bivši američki predsednik Donald Tramp je u nekoliko navrata priznao da su američke trupe u Siriji „zbog nafte“.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave