NaslovnaOružjeNovo OružjeAmerički P-8A Posejdon može da napada podmornice sa krilatim torpedima

Američki P-8A Posejdon može da napada podmornice sa krilatim torpedima

Boeing je razvio novi sistem za pomorski patrolni avion američke mornarice P-8A Poseidon HAAVC (Protiv-podmorničko oružje koje dejstvuje sa velikih visina), objavila je kompanija u utorak. Ovaj sistem omogućava avionu Boeing P-8A Poseidon da ispusti torpeda Mk 54 na neprijateljske podmornice dok leti na većim visinama kako bi izbegao vazdušne udare.

Glavna komponenta HAAVC-a je uređaj za vazdušno lansiranje ALA, integrisan sa torpedom. Opremljen je parom uvlačivih krila, zahvaljujući kojima se torpedo glatko spušta sa visine od 10 km.

Umetnički prikaz, dejstvovanje oružja protiv podmornica na velikim visinama ili HAAVC se postavlja iz višenamenskog pomorskog patrolnog aviona Boeing P-8A Poseidon. (ilustracija Boinga)

Let krilatog torpeda se koriguje preko GPS-a, a u nedostatku pokrivenosti – inercijalnom navigacijom. Kada stigne do ciljanog područja, ALA se odvaja od torpeda, koji padobranom pada u vodu i napada metu. Ranije je Boing razvio sličan sistem za bombe klase JDAM, omogućavajući napade na metu iz aviona P-80 na udaljenosti do 65 km. Očekuje se da će domet sistema HAAVC sa torpedom Mk-54 biti sličan.

Ukupan iznos ugovora sa Ministarstvom odbrane SAD za novi HAAVC iznosi više od 121 milijarde dolara. Pentagon ocenjuje ovaj projekat kao efikasan za upotrebu u mogućem sukobu sa Kinom u Tihom okeanu. Sposobnost lansiranja torpeda sa visine od 10 km omogućiće letelici da napadne podmornice, budući da je van dometa za većinu brodskih protivvazdušnih sistema odbrana u Kini.

IzvorBoeing

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave