NaslovnaAvijacijaRusija prikazala Komarca – dron koji ometa ukrajinske komunikacije

Rusija prikazala Komarca – dron koji ometa ukrajinske komunikacije

Kao što smo više puta naveli, rat u Ukrajini je poligon za testiranje novih tehnologija. Napadni ili izviđački dronovi su sastavni deo ovog rata. Ukrajina i Rusija su pokazale da su ove bespilotne letelice savršena pomoć za precizne artiljerijske udare.

Čini se da Rusija očekuje da će se rat u Ukrajini nastaviti i nakon 2023. Ovo je naravno zasnovano na trenutnoj situaciji, ali da li će diplomatije SAD i Rusija pronaći održivo rešenje za nekoliko meseci – možemo samo da nagađamo.

Rusija uči iz svojih uspeha. Trenutno se oslanjajući isključivo na sopstvenu tehnologiju, ruska vojska je predstavila novi dron. Moskito [komarac] je novi ruski dron za ometanje neprijateljskih komunikacija. Zasnovan je na već dobro poznatom dronu Orlan-10.

Rusija tvrdi da je ovaj dron već nekoliko puta učestvovao u vojnim operacijama u Ukrajini. Prema tvrdnjama, dron je u nekoliko navrata uspešno ometao ukrajinske komunikacije. Trenutno, prema izvorima iz Rusije, dron je već uveden u naoružanje vojske. Ovo sugeriše, da Rusija ili več proizvodi ili namerava da proizvodi izuzetno velike količine.

Dron se lansira sa šinskog sistema, preko zategnutog užeta. Vraća se na svoje početno mesto, što znači da je lako prenosiv i da se može brzo transportovati bilo gde na bojnom polju. Zatim, vojnik koji, koristeći ručicu, povlači konopac do krajnjih granica, da bi garantovao dovoljnu snagu za uspešno lansiranje drona.

Nakon lansiranja, dron se podiže ispod 45 stepeni, dostižući određenu visinu tokom leta. Kada je misija završena, otvara se padobran i spušta dron na zemlju. Dron ima nešto poput vazdušnih jastuka koji se aktiviraju neposredno pre hibernacije. Na ovaj način se ublažava udar drona o tlo pri sletanju.

rusija prikazala moskit dron koji ometa ukrajinske komunikacije copy
Moskito

Dron ima module za suzbijanje i ometanje elektronskih kanala za komunikaciju i prenos podataka. Bespilotna letelica može da blokira komunikaciju na dometu do pet kilometara, što otežava isturenim neprijateljskim jedinicama da komuniciraju sa njihovim štabovima ili komandnim i kontrolnim centrima koji se nalaze u pozadini.

Dron ima direktnu komunikacionu vezu sa operaterom. On prati njegov let i unosi komande za izvršenje. Izvori kažu da je jedna od najvažnijih uloga drona da obavlja obaveštajno-nadzorno-izviđačke misije. Ako je to tačno, onda je dron opremljen modulima i elektro-optičkim sistemima namenjenim toj svrsi. Ostaje misterija da li je dron sposoban da istovremeno sprovodi elektronsko ometanje i obaveštajno-nadzorno-izviđačke misije. Neki izvori tvrde da je to sasvim moguće.

Poslednjih meseci prikazali smo dosta ruskog i ukrajinskog naoružanja, posebno dronova, uključenih u rat. Malo je neobično da je dron Moskit u službi i već žanje uspehe na bojnom polju a da je do danas ostao van vidokruga javnosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave