NaslovnaNovostiRusija raspoređuje 100 raketa dugog dometa iz Belorusije, priprema se za ofanzivu...

Rusija raspoređuje 100 raketa dugog dometa iz Belorusije, priprema se za ofanzivu Ukrajine

Rusija je premestila 100 raketa dugog dometa za sisteme PVO S-300 i S-400. Rakete imaju maksimalni domet leta do 400 kilometara. Kako prenosi Dejli mejl, rakete su prebačene u Rusiju iz Belorusije.

Prebacivanje projektila iz Belorusije u Rusiju može biti dokaz da se Ukrajina sprema za napade velikih razmera na rusku teritoriju, kako raketama tako i dronovima. Potez Rusije da jača svoju protivvazdušnu odbranu ukazuje da je čekala ukrajinsku kontraofanzivu.

Ruski PVO sistemi S-400 u Brestskoj oblasti u Belorusiji, foto: AP

Ranije je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio da je Kijev “spreman da povrati Krim u decembru”. Poluostrvo je proglasilo nezavisnost od Ukrajine 2014. nakon referenduma i pridružilo se Ruskoj federaciji.

General Andrej Gurulev, bivši zamenik komandanta ruskih trupa u Južnom vojnom okrugu, upozorio je na svom Telegram kanalu da „Rusija mora da bude spremna za ozbiljnu odbranu na Krimu“. Pre dve nedelje ruske trupe su se povukle iz ključnog grada Hersona. Region se pridružio Ruskoj federaciji u septembru. Taj potez se na zapadu smatra najvećim “porazom” Rusije od početka rata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave