Naslovna Novosti Ukrajinski PVO presreće rusku raketu, ali ne uspeva da je obori

Ukrajinski PVO presreće rusku raketu, ali ne uspeva da je obori [VIDEO]

0
ukrajinski pvo presrece rusku raketu ali ne uspeva da je obori video
ukrajinski pvo presrece rusku raketu ali ne uspeva da je obori video
google news

Video snimak ukrajinske protivvazdušne odbrane kako neuspešno uništava rusku krstareću raketu pokazuje posledice po civile u veoma naseljenom području. Incident se navodno dogodio 15. novembra. Istog dana PVO je ubila dve osobe u susednoj Poljskoj. Identifikovana je kao raketa zemlja-vazduh 5V55 za sistem PVO S-300 ispaljen iz Ukrajine.

Prema snimku, objavljenom na Telegramu, ukrajinski protivvazdušni raketni sistem pokazuje izuzetno nisku efikasnost u presretanju krstareće rakete tokom ruskog vazdušnog udara. Iako protivvazdušna vođena raketa uspešno stiže do cilja i eksplodira, raketa samo menja putanju leta i pada na stambeni prostor. Na snimku se ne vide posledice i pričinjena šteta.

Stručnjaci napominju da bi razlog ovakvih incidenata mogao biti upotreba neodgovarajućih projektila za gađanje, zbog čega je cilj samo neznatno oštećen i nastavlja da leti.

Ukrajina već dugo zahteva od NATO-a da im pošalju sisteme protivvazdušne odbrane. Međutim, uglavnom dobijaju sisteme protivvazdušne odbrane koji su rashodovani pre 20 i više godina. Stari protivvazdušni sistemi, koje je Kijev nasledio od sovjetske vojske, odavno su ili uništeni ili su izgubili svoje sposobnosti i tokom upotrebe često promašuju i pogađaju različite civilne kopnene objekte.

Istovremeno, neki od sistema koje je isporučio NATO, dizajnirani za borbu protiv vazdušnih ciljeva, takođe su zastareli. Na primer, obećani MIM-23 Hawk dizajnirani su 50-tih a konkretno američka vojska ih je koristila do 1994. godine kada su ih je zamenili sa MIM-104 Patriot. Korpus marinaca je ostao poslednji korisnik MIM-23 Hawk do 2002. godine kada je sistem prestao da služi, a od tada je prošlo 20 godina.

RUMUNSKI MIM-23 HAWK
RUMUNSKI MIM-23 HAWK

Prvi MIM-23 Hawk ušao je u službu u američkoj vojsci 1960. godine. Modernizovana verzija ranih 1970-ih imala je rakete sposobne da pogode ciljeve na dometima od 1500 do 30.000 metara i visinama od 60 do 18.000 metara. Maksimalna brzina je 500 metara u sekundi. Masa lansiranja je 638 kg. Visoko-eksplozivna fragmentovana bojeva glava težine 74 kg razbijena je na 14 hiljada fragmenata od po 2 grama.

Ovi sistemi PVO su korišćeni u raznim lokalnim sukobima. Prvi put – 1967. godine, kao deo protivvazdušne odbrane izraelske vojske. Zatim su korišćeni tokom takozvanog Rata iscrpljivanja u oblasti Sueckog kanala.

MIM-23 HAWK

MIM-23 Hawk su više puta pokušavali da obore sovjetske MiG-25 koji su delovali na Bliskom istoku, ali bezuspešno. Korišćeni su 1973. godine, tokom iransko-iračkog rata, kao i tokom rata u Čadu ali i invazije Sadamovih trupa na Kuvajt.

Poslednja upotreba ovih sistema protivvazdušne odbrane dokumentovana je 2020. godine u Libiji, kada je avion Mirage 2000-9 koji je podržavao vojsku generala Halife Haftara bombardovao položaje MIM-23 u vazduhoplovnoj bazi Al Vatija, koju je Vlada Nacionalnog sporazuma preuzela pod kontrolu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version