Naslovna Novosti Francuska šalje Ukrajini Crotale sisteme dizajnirane 70-ih godina

Francuska šalje Ukrajini Crotale sisteme dizajnirane 70-ih godina

0
francuska salje ukrajini crotale sisteme iz 70 ih godina
francuska salje ukrajini crotale sisteme iz 70 ih godina
google news

Francuska planira da Ukrajini pruži dodatnu vojnu pomoć, posebno sistem protivvazdušne odbrane CROTALE. Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorno rekao je da će Ukrajina dobiti ove protivvazdušne raketne sisteme kako bi se suprotstavila bespilotnim letelicama.

Lekornu je istakao da će se ovi sistemi protivvazdušne odbrane pokazati posebno korisnim u borbi protiv dronova i vazdušnog bombardovanja. Prema rečima ministra, Francuska ima 12 takvih baterija. On nije precizirao koliko će njih otići u Ukrajinu.

Ministar se nada da će Ukrajina moći da ih rasporedi u roku od dva meseca, uključujući vreme potrebno da obuči ukrajinsku vojsku da ih koristi. Sebastijen Lekorne je takođe izjavio da je Francuska kreirala fond od 100 miliona evra, koji će Ukrajinci moći da iskoriste za kupovinu neophodne opreme, pod uslovom da njen dobavljač bude Francuska.

Istovremeno, francuska upotreba sopstvenih zaliha oružja u cilju snabdevanje Ukrajine takođe je skrenula pažnju na odbrambene potrebe same Francuske. Lekorne je rekao da će baterije CROTALE namenjene Ukrajini biti zamenjene naprednijim sistemom protivvazdušne odbrane Mamba. Francuska je već rasporedila neke MAMBA protivraketne sisteme u Rumuniji kako bi ojačala odbrambeni stav NATO-a na istočnom krilu.

Crotale

Južna Afrika je 1964. godine potpisala ugovor sa francuskom kompanijom Thomson-Huston o stvaranju mobilnog sistema protivvazdušne odbrane u svim vremenskim uslovima, dizajniranog za uništavanje ciljeva koji lete na malim visinama.

Nakon što su testovi sprovedeni 1971. godine, prvi kompleksi, nazvani Cactus, isporučeni su u Južnu Afriku u roku od dve godine. Godine 1972. kompleks pod nazivom CROTALE je primljen u službu francuskog vazduhoplovstva. Kompleks je više puta modernizovan i dobija nazive: 1000/2000/3000/4000. Lansirana je i modernizovana verzija kompleksa – „Poboljšani Crotale“ 1994. godine, opremljen novim radarom sa faznom antenskom rešetkom.

Crotale

Borbena vozila kompleksa CROTALE postavljena su na oklopnu šasiju P4R (4×4). Kompleks ne može da izvodi borbena dejstva u pokretu, ali nakon zaustavljanja potrebno. je manje od 5 minuta da se dovede u borbeno stanje.

Crotale R440

Na lanseru nema mesta za više raketa R440, pa se rezervne rakete nose na specijalnom vozilu. Raketa R440 je stalno u transportno-lansirnom kontejneru. Ukupna težina rakete je 100 kg. Navođena visokoeksplozivna bojeva glava nalazi se u centralnom delu tela rakete.

Brzina dostiže 2,3 km/s, domet destvovanja je 500-10.000 metara, a visina destva do 5.000 metara. Još nije poznato koje će radarske stanice Francuska montirati na ove komplekse.

Crotale SAM
Crotale

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version