NaslovnaNovostiUkrajinski PVO presreće rusku raketu, ali ne uspeva da je obori

Ukrajinski PVO presreće rusku raketu, ali ne uspeva da je obori [VIDEO]

Video snimak ukrajinske protivvazdušne odbrane kako neuspešno uništava rusku krstareću raketu pokazuje posledice po civile u veoma naseljenom području. Incident se navodno dogodio 15. novembra. Istog dana PVO je ubila dve osobe u susednoj Poljskoj. Identifikovana je kao raketa zemlja-vazduh 5V55 za sistem PVO S-300 ispaljen iz Ukrajine.

Prema snimku, objavljenom na Telegramu, ukrajinski protivvazdušni raketni sistem pokazuje izuzetno nisku efikasnost u presretanju krstareće rakete tokom ruskog vazdušnog udara. Iako protivvazdušna vođena raketa uspešno stiže do cilja i eksplodira, raketa samo menja putanju leta i pada na stambeni prostor. Na snimku se ne vide posledice i pričinjena šteta.

Stručnjaci napominju da bi razlog ovakvih incidenata mogao biti upotreba neodgovarajućih projektila za gađanje, zbog čega je cilj samo neznatno oštećen i nastavlja da leti.

Ukrajina već dugo zahteva od NATO-a da im pošalju sisteme protivvazdušne odbrane. Međutim, uglavnom dobijaju sisteme protivvazdušne odbrane koji su rashodovani pre 20 i više godina. Stari protivvazdušni sistemi, koje je Kijev nasledio od sovjetske vojske, odavno su ili uništeni ili su izgubili svoje sposobnosti i tokom upotrebe često promašuju i pogađaju različite civilne kopnene objekte.

Istovremeno, neki od sistema koje je isporučio NATO, dizajnirani za borbu protiv vazdušnih ciljeva, takođe su zastareli. Na primer, obećani MIM-23 Hawk dizajnirani su 50-tih a konkretno američka vojska ih je koristila do 1994. godine kada su ih je zamenili sa MIM-104 Patriot. Korpus marinaca je ostao poslednji korisnik MIM-23 Hawk do 2002. godine kada je sistem prestao da služi, a od tada je prošlo 20 godina.

RUMUNSKI MIM-23 HAWK
RUMUNSKI MIM-23 HAWK

Prvi MIM-23 Hawk ušao je u službu u američkoj vojsci 1960. godine. Modernizovana verzija ranih 1970-ih imala je rakete sposobne da pogode ciljeve na dometima od 1500 do 30.000 metara i visinama od 60 do 18.000 metara. Maksimalna brzina je 500 metara u sekundi. Masa lansiranja je 638 kg. Visoko-eksplozivna fragmentovana bojeva glava težine 74 kg razbijena je na 14 hiljada fragmenata od po 2 grama.

Ovi sistemi PVO su korišćeni u raznim lokalnim sukobima. Prvi put – 1967. godine, kao deo protivvazdušne odbrane izraelske vojske. Zatim su korišćeni tokom takozvanog Rata iscrpljivanja u oblasti Sueckog kanala.

MIM-23 HAWK

MIM-23 Hawk su više puta pokušavali da obore sovjetske MiG-25 koji su delovali na Bliskom istoku, ali bezuspešno. Korišćeni su 1973. godine, tokom iransko-iračkog rata, kao i tokom rata u Čadu ali i invazije Sadamovih trupa na Kuvajt.

Poslednja upotreba ovih sistema protivvazdušne odbrane dokumentovana je 2020. godine u Libiji, kada je avion Mirage 2000-9 koji je podržavao vojsku generala Halife Haftara bombardovao položaje MIM-23 u vazduhoplovnoj bazi Al Vatija, koju je Vlada Nacionalnog sporazuma preuzela pod kontrolu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave