NaslovnaNovostiSAD ubrzavaju isporuku nuklearnog oružja Evropi

SAD ubrzavaju isporuku nuklearnog oružja Evropi

SAD su ubrzale isporuku unapređenih nuklearnih bombi B61-12 u NATO baze u Evropi, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši, piše Politiko.

Radi se o nevođenim, gravitacionim nuklearnim bombama B61-12, koje se izbacuju iz aviona, a koje su u Evropu trebale da stignu sledećeg proleća, ali će biti isporučene u decembru, piše list. Ovaj potez, koji uključuje zamenu starijeg oružja novijom verzijom u različitim skladištima u Evropi povučen je usred pojačanih tenzija zbog pretnji Rusije da će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini i rastuće zabrinutosti da Zapad treba da učini više da odvrati Moskvu od takve odluke, ocenjuje list.

SAD ubrzavaju isporuku nuklearnog oružja Evropi

O unapređenju programa B61 se godinama otvoreno govori u dokumentima i izjavama zvaničnika Pentagona. Portparol Pentagona general Patrik Rajder nije želeo da otkrije detalje o američkom nuklearnom oružju, ali je istakao da je unapređivanje nuklearnog arsenala „deo dugoročnog plana i napora za modernizaciju“.

Nuklearna bomba B61

B61 je najstarija termonuklearna gravitaciona bomba u Sjedinjenim Američkim Državama. Razvijena je 1963.godine, dok se od 1968. nalazi u sastavu naoružanja SAD. NJena težina iznosi 320 kilograma, dužina 3,5 metara, dok snaga njene bojeve glave varira od 0,3 do 340 kilotona. Dakle, ona može biti i taktičko i strateško oružje srednje snage. Treba napomenuti da B61 mogu da nose avioni kao što su bombarderi B-2, B-21, ali i avioni F-15, F-16 i F-35, „Tornado“.

B61-12 je, navodno, izuzetno precizna bomba. Njena snaga iznosi oko 50 kilotona. Ipak, ovo oružje se koristi isključivo u sukobima niskog intenziteta protiv neprijateljskih vojnih ciljeva: bunkera, komandnih mesta i aerodroma. Oko 150 ovakvih bombi nalazi se u mnogim evropskim zemljama: Italiji, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Turskoj.

sad ubrzavaju isporuku nuklearnog oruzja evropi

Odluka o ubržanju isporuke unapređenog oružja iznenađenje je za mnoge analitičare, a objavljena je u trenutku kada su i NATO i Rusija izvodile vežbe nuklearnih strateških snaga, navodi Politiko.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave