NaslovnaNovostiOdmah nakon aneksije, Rusi u povlačenju predali ključeve Luganska

Odmah nakon aneksije, Rusi u povlačenju predali ključeve Luganska

Prema izveštajima medijima sa Zapada karte ruskog ministarstva odbrane pokazuju brzo povlačenje ruskih snaga iz oblasti u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Video snimci iz Kremine pojavili su se u subotu na društvenoj mreži Telegram, posebno na nalogu Ukrajina 365. Ruska administracija u regionu Luganska izgleda da se urušava, samo dan nakon što ju je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao, zajedno sa još tri teritorije.

Foto: EPA-EFE/Oleg Petrasyuk

Sledeći grad na vidiku je Rubižne, okupacijom kojeg bi ukrajinske snage mogle da stvore prostor za novu enklavu, odnosno gradove Severnodonjeck-Lisičansk. Prethodnih meseci u toj regiji su vođene teške bitke.

Uspešno opkoljavanje ruskih snaga u Limanu, gde su ukrajinski vojnici u subotu popodne podigli zastavu, najverovatnije je pokrenulo lančanu reakciju, a proboj Kremena mogao bi da bude samo početak.

Na jednom od objavljenih video snimaka, ruski vojnik priznaje da su on i njegovi drugovi pobegli iz Kremene jer se plašio. „Otišli ​​smo iz Kremena. Strašno je, zaista strašno“, ocenio je situaciju.

Prema porukama na Telegramu, ruska javnost je nezadovoljna razvojem situacije. I sami Rusi spekulišu da front u Donbasu počinje da ulazi u problematičan period. Ukrajinski generalštab još nije komentarisao mogući ulazak na teritoriju Luganske oblasti, ali ako se spekulacije potvrde, to će biti veliki uspeh za ukrajinsku vojsku. Podsetimo, više od 200 hiljada mobilisanih Rusa već u vojsci.

Za ruske snage, Liman služi kao važno logističko čvorište za koordinaciju njihovih snaga na severnom frontu u Donbasu. Prema rečima Sergija Čerevatija, portparola ukrajinskih snaga na istoku, zauzimanje grada je važan korak u ukrajinskoj kontraofanzivi.

„Liman je važan jer je to sledeći korak ka povrata Donbasa Ukrajini. Ovo je prilika da idemo dalje do Kremene i Severodonjecka, a ovo je psihološki veoma važno“, rekao je on.

Nastavljaju se borbe duž reke Dnjepar, oblasti važne za kontrolu nad Hersonom i pristupu Krimu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave