NaslovnaNovostiNova pametna bomba StormBreaker testirana sa F-35C

Nova pametna bomba StormBreaker testirana sa F-35C

Američka mornarica je sa F-35 Lightning II (F-35C je varijanta za mornaricu) sprovela uspešno testiranje navođene bombe StormBreaker (prethodno zvana Small Diameter Bomb II). Test je sproveden u saradnji sa Raytheon Missiles & Defence – proizvođačem. Tokom testa, precizno vođena bomba je dostigla brzinu od 0,9 maha. Informaciju je potvrdilo saopštenje za štampu kompanije Raytheon Missiles & Defence.

U nastojanju SAD da obezbede veće borbene sposobnosti svojim borbenim avionima F-35, ispaljene su dve vođene bombe. Pilot F-35C ih je izbacio u periodu od samo 30 minuta. Raytheon kaže da je njihovo uspešno gađanje iz F-35C omogućilo bombama da završe svoje dodeljene misije. F-35B (varijanta F-35 američkih marinaca) je sledeća koja će testirati svoje mogućnosti naoružanja koristeći StormBreaker.

F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina
F-35B

Pol Feraro, iz Raytheon Missiles & Defense, kaže da platforme pete generacije dozvoljavaju integraciju StormBreaker-a, a sprovedeni testovi potvrđuju tu tvrdnju. Prema njegovim rečima, „nijedno drugo oružje vazduh-zemlja ne može da postigne ono što StormBreaker može protiv složenih ciljeva“.

Podsetimo, StormBreaker je već testiran na platformi –  McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

StormBreaker

Vazdušno lansirana, precizno vođena krstareća bomba StormBreaker je dizajnirana da gađa pokretne i statične ciljeve na udaljenosti od najmanje 70 kilometara, dok joj je težina od 100 kilograma. Stručnjaci kažu da je StormBreaker superiorniji od starijih tipova ovakvih bombi zbog povećane težine. Dakle, nova bomba za navođenje može da se nosi sa više ciljeva.

Nova pametna bomba StormBreaker testirana sa F-35C
StormBreaker

Ova vođena precizna bomba u svojoj strukturi ima integrisani višenamenski tragač. Raytheon kaže da je to inovativno rešenje. Na kraju, ali ne i najmanje važno, bomba ima veoma moćnu bojevu glavu, kažu u kompaniji. Prema Raytheonu, višenamjenski tragač i bojeva glava čine StormBreaker izuzetno svestranim i efikasnim oružjem protiv neprijateljskih sistema.

Početkom ove godine F-35C je prvi put upotrebljen na nosaču aviona, a zabeležene su i prve nesreće prilikom sletanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave