NaslovnaAvijacijaRuski lovci uhvaćeni u dometu PVO Aljaske i Kanade

Ruski lovci uhvaćeni u dometu PVO Aljaske i Kanade

Severnoamerička vazduhoplovna komanda [NORAD] otkrila je dva ruska patrolna aviona [mlaznjaci, nepoznati modeli i verzije] u blizini Aljaske i Kanade. Ovo je saopštila pres služba NORAD-a.

Sve se dogodilo 12. septembra, kaže NORAD. Dva ruska patrolna aviona ušla su u domet PVO Aljaske i Kanade. NORAD je izjavio da su identifikovani i njihovo delovanje je praćeno.

PVO SAD i Kanade prate dejstva u vazduhu na 160 km od granice dve zemlje. Praćenje se vrši u svim pravcima. NORAD je saopštio da ulazak dva ruska borbena aviona nije provokacija. Ruski patrolni lovci su se kasnije povukli i vratili u međunarodni vazdušni prostor.

NORAD kaže da vazdušne suverene granice dve zemlje nisu narušene.

Nije prvi put

Takvi incidenti se dešavaju stalno. Neki su nenamerni, a drugi provokativno namerni. Primera ima sa svih strana. Tri ruska aviona ušli su u vazdušne granice baltičkih država pre nekoliko nedelja. MiG-31, Su-27 i Il-62M ušli su u vazdušni prostor Baltičkog regiona, koji je pod NATO kontrolom.

Nemačka je odmah podigla dva Eurofighter Tajfuna koji su presreli ruske avione. Praćeni su do napuštanja vazdušnog prostora baltičkih država.

RAF RC-135

Takođe, pre 4 sedmice, britanski izviđački avion narušio je vazdušni prostor Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako bi bilo zaustavljeno narušavanje državne granice iz dežurnih snaga PVO Ruske Federacije podignut je lovac MiG-31bm koji je cilj identifikovao kao letelicu za elektronsko izviđanje RC-135W Rivet Joint Britanskog ratnog vazduhoplovstva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave