NaslovnaAvijacijaBritanski izviđački avion narušio vazdušni prostor Rusije

Britanski izviđački avion narušio vazdušni prostor Rusije

Britanski izviđački avion narušio je vazdušni prostor Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

RC-135W Rivet Joint Britanskog ratnog vazduhoplovstva

Dežurne snage ruske PVO otkrile su iznad Barencovog mora nepoznati vazdušni cilj koji se kretao ka državnoj granici,.

Kako bi bilo zaustavljeno narušavanje državne granice iz dežurnih snaga PVO podignut je lovac MiG-31bm koji je cilj identifikovao kao letelicu za elektronsko izviđanje RC-135W Rivet Joint Britanskog ratnog vazduhoplovstva.

Vazdušni cilj je narušio državnu granicu Rusije u oblasti rta Sveti Nos, navelo je rusko Ministarstvo odbrane. Ističe se da je ruski avion oterao RC-135 iz ruskog vazdušnog prostora.

Britansko Ministarstvo odbrane se još uvek nije oglasilo ovim povodom.

Šta radi RC-135W?

Prema veb stranici Kraljevskog vazduhoplovstva, RC-135W Rivet Joint je namenski avion za elektronsko nadgledanje „obaveštajnih signala“ koji se može koristiti u svim situacijama na strateškim i taktičkim misijama. Njegovi senzori „upijaju“ elektronske emisije iz komunikacija, radara i drugih sistema.

RAF RC-135 Sleće

„RC-135W Rivet Joint-om komanduje multidisciplinarni oficir za sistem oružja (WSO) i specijalisti za operatera sistema oružja (WSOp) čija je misija da istražuju elemente elektromagnetnog spektra kako bi izvukli obaveštajne podatke za nadređene.

Kraljevsko vazduhoplovstvo kaže da je Rivet Joint intenzivno raspoređen za operaciju Shader ali i na druge operativne zadatke. Zvanično je nazvan Airseeker, ali je skoro univerzalno poznat u upotrebi kao RC-135W Rivet Joint.

Velika Britanija raspolaže sa tri ova aviona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave