NaslovnaNovostiNedostatak granata od 155 mm u američkoj vojsci, skoro milion poslato Ukrajini

Nedostatak granata od 155 mm u američkoj vojsci, skoro milion poslato Ukrajini

SAD su isporučile Ukrajini 806.000 granata kalibra 155 mm u poslednjih šest meseci. Nivo ove municije u američkim skladištima je na neprijatno niskom nivou. Ovo su reči predstavnika Pentagona. Rat u Ukrajini postepeno iscrpljuje i uveliko smanjuje zalihe američke vojske.

Podaci koji su procurili izazivaju zabrinutost u američkom Ministarstvu odbrane. Nema za sada zvaničnih informacija o tačnoj količini artiljerijske municije kalibra 155 mm za terensku artiljeriju u magacinima Vojske SAD.

Politički krugovi u Vašingtonu povremeno kritikuju Pentagon i američku vladu zbog ovih isporuka. Tenzija je porasla kada se pokazalo da je 806.000 artiljerijskih granata od 155 mm isporučeno Ukrajini od 24. februara do 24. avgusta ove godine. Kritike su postale još žešće kada je otkriveno da je nivo municije od 155 mm u zalihama „neprijatno nizak“. Zvaničnik američke odbrane izjavio je: „Nivoi nisu idalje toliko kritični, ali svakako nisu nivoi s kojima bismo išli u rat.

SAD su isporučile različite pakete pomoći Ukrajini poslednjih meseci. Tu spadaju i vođene artiljerijske rakete, sisteme haubica 105/155 mm, radare za otkrivanje oružja, rakete vazduh-zemlja, sisteme protivvazdušne odbrane kao i protivbrodske i protivtenkovske rakete.

Od 1999. godine do danas, američka vojska je kupila ukupno 3.000.000 artiljerijskih granata, kalibra 155mm. Znači da je skoro 27% njih već poslato u Ukrajinu. S obzirom na pad broja nabavki municije tokom skoro 20-godišnjeg perioda, ostaju sumnje da se praznina koju je ostavio ukrajinsko-ruski rat može popuniti u kratkom roku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave