Naslovna Oružje Nepoznati jugoslovenski automatski pištolji

Nepoznati jugoslovenski automatski pištolji

0
google news

Do sada postoje bar dva pištolja bivše JNA o kojima se praktično ništa ne zna. Objavljujemo do sada jedine sačuvane fotografije ovih modela.

Pistolj Maksimovic
Pistolj Maksimovic

Pistolj Maksimovic

Borivoje Maksimovic u sokolskoj uniformi.
Borivoje Maksimovic u sokolskoj uniformi.

Borivoje Maksimović (1912-?) je u periodu od 1926 do 1941 završio niži i viši tečaj Vojno-zanatlijske škole VTZ u Kragujevcu. Radio je u VTZ, posle rata Zavodima Crvena Zastava i Institutu br. 11. Tokom 1947. godine Maksimović je konstruisao i izradio prototip automatskog pištolјa kalibra 9 mm. Oružje se zasnivalo na slobodnom zatvaraču koji se kretao u metalnom sanduku sa uzdužnim prorezom za preklopnu ručicu. Neposredno iznad obarače nalazila se poluga regulatora za automatsku i poluautomatsku vatru, a pištolј se hranio jednoredim okvirom koji se smeštao u rukohvatu. Sa zadnje strane rukohvata nalazila se automatska kočnica (kao na predratnom M10/22; tek kada bi kočnica hvatom dlana ruke kojom se dejstvovalo bila pritisnuta uz rukohvat, oslobađala se zapinjača). Konstrukcija, zbog teške kontrole automata pri rafalnoj palјbi i komplikovane konstrukcije, nije prihvaćena. Jedini prototip pištolјa se čuvao u kragujevačkom muzeju Stara livnica sve do sedamdesetih godina XX veka. Na žalost, tadašnji upravnik muzeja, mr Marko Popović, po tada uobičajenoj praksi je pozajmio egzamplar za jednu od privremenih školskih postavki. Oružje nikada nije vraćeno tako da mu se gubi svaki trag.

Pistolj Grat
Pistolj Grat

Pistolj Grat

Ladislav Grat kao oficir JA
Ladislav Grat kao oficir JA

Od naših prijatelјa iz Slovenije dobili smo fotografiju drugog prototipa pištolјa iz ranog perioda razvoja naoružanja bivše FNRJ/SFRJ. Fotografija je u lošoj rezoluciji ali je jedini trag o ovoj konstrukciji. Navodno, ratni oficir slovenačke OF i NOVJ, direktor zavoda Jeklo u Rušama, Slovenija, Ladislav Grat-Kiev (1922–2007) konstruisao je znatno složeniji automatski (?) pištolј na principu kratkog trzanja cevi i bravlјenja padom zatvarača u vertikalnoj ravni. Zatvarač se zapinjao pomoću ručice koja se kretala duž žleba na levoj strani sanduka, a okvir se ubacivao u rukohvat. Zanimlјivo je da je poklopac sanduka na prednjem delu osovinom bio vezan sa telom, a na zadnjem se bravio osiguračem, odnosno radi rasklapanja poklopac se preklapao nagore, slično rešenju koje će se pojaviti tek pet decenija kasnije, na automatu 9 mm Master FLG. Konstrukcija je ponuđena JA, ali je odbijena iz istih razloga kao i Maksimovićeva. Inače, priča o pištolju Grat zasniva se na svedočenju njegovih naslednika a u literaturi se ne spominje ni slovenački ni Zastavin prototip. Svaka informacija o ovim pištoljima svakako bi bila veoma korisna.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version