Naslovna Novosti Huti organizovali izložbu naoružanja: Uz projektile i dronove, uspešno kopiraju i Glock...

Huti organizovali izložbu naoružanja: Uz projektile i dronove, uspešno kopiraju i Glock pištolje

5
izložba hutija
izložba hutija
google news

Kako se komplikuje situacija u Ukrajini i u pojasu Gaze, uz pompu oko američke pomoći Kijevu i Tel Avivu, akcije Hutija padaju pomalo u senku. Iz izveštaja se vidi da, bez obzira na snagu koalicije koja im se suprotstvalja predvođenu SAD, oni još uvek imaju delimičnog uspeha u svojoj borbi na Crvenom Moru.

Šta više nezapaženo je prošla vest da su još pre dva meseca uspeli da organizuju i veliku izložbu svog naoružanja, na kojoj nisu propustili da predstave ni svoje uspehhe.

Naime, Huti pokret Ansar Allah, još 9. februara 2024. godine je u Al-Hudaydahu, Jemen, otvorio „Centralnu izložbu komandanata mučenika“ (Central Exhibition of the Martyred Commander). 

Tom prilikom prikazana je različita vojna oprema, uključujući bespilotne letelice i ratne brodove, kao i model broda koji su zarobili Huti. 

U postavci su se mogle videti vođene rakete 210 mm Badr 1-4 i Saeer, protivbrodske rakete (anti-ship missileAshM) Faleq-1, Sajil, Al-Bahr Al-Ahmar, Tankil i Aasif, raketni sistemi zemlja-vazduh (surface-to-air missile  SAM) Mutiaa i Miraj, balističke rakete Tawfan, Hatem i Karrar kao i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje (Ground Launched Cruise Missile GLCM) Quds 1-4, Z-0.

Za vođene rakete tipa Badr 1 do 4 se smatralo da se lansiraju iz dvocevnih lasera postavljenih na kamionima 6×6. No, tokom operacija u Gazi, IDF je zaplenio jednostavne rampe postavljene na zemlji.

Predsedniku Vrhovnog političkog saveta Jemena, Mehdi Al-Mashatu, još 27 oktobra 2018. je predstavljena Ansar Allah-ova raketa Badr 1-P, za koju se tvrdilo da ima domet veći od 75km, da postiže brzinu od 3 Maha te da mu je CEP manji od 10 metara (~ 3m). 

U ovoj grupi se spominje i Saeer; no do sada se tvrdilo da se ovaj naziv odnosi na PAV top – iransku modrnizovanu kopiju sovjetskog oruđa 100mm H-19 iz 2011 godine, opremljenu radarom i optičkim sistemom za automatsko navođenje.

Za rakete Quds (američka oznaka 351) se smatra da su kopija iranskih Soumar i ruskih Kh (H) 55 znatno manjeg dometa. Navodno su opremjlene nelicenciranom kopijom turbo-pogona TJ-100 češke kompanije PBS Velká Bíteš i navigacionim sistemom TERCOM (Terrain contour matching).

Zanimljivo je da se na izložbi mogao videti i pištolj Al-Sadad, proizvod Yemeni Industries, inače vernu kopiju čuvenog 9x19mm Glock 19 sa okvirom kapaciteta 15 metaka. 

Pištolji imaju relativno visok kvalitet u poređenju sa Glokovima proizvedenim u radionicama Pakistana, Turske, pa čak i Ministarstva odbrane Irana. Vidi se da je za proizvodnju oružja korišćena i boja gline, otporna na vlagu.

Na pištoljima su utisnuti natpisi poput „San fi El-Jemen“, „Al-Sadad“ i „Made in Yemen“. Pištolji se proizvode na teritoriji pod kontrolom Ansar Allaha.

5 KOMENTARA

  1. Што се тиче копија пиштоља,то треба прихватити са резервом ,често су копије лоше,али деси се понекад и да превазиђу оригинал,као наш м57 и т 33

  2. Kako komentarisati laži rata.To je inače poznata ruska taktika što više laži to više neverovanja u istinu Rusa.

    1
    18

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version