NaslovnaOružjeNovo OružjeTurska testirala sopstveni PVO sistem SIPER

Turska testirala sopstveni PVO sistem SIPER

Turska je izvršila testiranje autohtono proizvedenog raketnog odbrambenog sistema dugog dometa SIPER. Tokom testa, SIPER je pogodio metu na visini od 26.000 stopa.

Po prvi put su testirani radar za pretragu zasnovan na EIRS-u, centar za kontrolu i sistem za lansiranje projektila. Sprovedeno testiranje je bilo u „integrisanom režimu“ jer su aktivno korišćeni komunikacioni sistemi turske odbrane.

SIPER

Do sada nije bilo detaljnih informacija o strukturi SIPER-a, ali je posle poslednjeg testa postalo jasno da se SIPER sastoji od centra za upravljanje, radara za kontrolu, radara za pretragu, sistema za lansiranje projektila/sistema za transport raketa, potpuno lansiranih projektila, komunikacione stanice, alata za prenos komunikacije, održavanja, alat za popravku kao i simulatora za obuku. SİPER (raniji naziv ISAR-U) u prevodu na srpski znači štit.

SIPER

Turski PVO sistem SIPER obezbeđuje vazdušnu odbranu dugog dometa strateških objekata od neprijateljskih napada i ima distribuiranu arhitekturu. Sistem ima mogućnost dejstva bliske i velike udaljenosti, višestruka angažovanja i trajnu paljbe, rad u teškim vremenskim uslovima, na zemlji ili vazduhu.

Novi sistem omogućava veću integraciju komandne kontrole sa višestrukim taktičkim vezama podataka, vezom sa sistemom upravljanja radarskom mrežom [RADNET] i informacionim sistemom vazduhoplovstva [HvBS].

Glavne karakteristike SIPER-a su upravljanje i distribucija informacija u okviru komandne kontrole, višestruka paljba i sekvencijalna paljba, procena pretnje i distribucija oružja, nekoliko režima paljbe [ručno, poluautomatski i automatski], automatska dijagnostička kontrola, višenamenska radar fuzija, dvosmerna komunikacija sa projektilima, interfejs sa HvBS, Radnet konekcija, ugrađena simulacija itd..

SIPER sistem za pretragu i radari za kontrolu paljbe

Na osnovu potpisanog ugovora između državne agencije SSB i kompanije ASELSAN za potrebe Komande Vazduhoplovstva, razvija se radar dugog dometa [UMAR] i multifunkcionalni radar za upravljanje paljbom [CFAKR] sa visokomobilnom strukturom sistema.

I UMAR i CFAKR su radari nove generacije sa AESA antenskom arhitekturom i infrastrukturom za digitalno formiranje snopa. Radari mogu da koriste meteorološke podatke za povećanje performansi detekcije i praćenja, a njihova AESA arhitektura i modularni dizajn podržavaju koncepte niskih troškova održavanja i visoke dostupnosti.

UMAR je izveden iz TEIRS radara. CFAKR je, s druge strane, dizajniran u okviru sistema SIPER. CFAKR antena se može koristiti u sektorskom režimu sa bočnom pokrivenošću od 360 stepeni rotacijom ili sa stojećom antenom. Kao radar za kontrolu paljbe, može da prati više ciljeva dovoljno osetljivo da usmeri rakete sistema na metu u borbi na daljinu.

Istovremeno, zahvaljujući svojoj multifunkcionalnoj strukturi, može da obavlja i funkciju regionalne/sektorske pretrage u slučaju potrebe. Pored AESA radara, uključuje i podsisteme koji obezbeđuju Mode 5 IFF i komunikaciju na liniji podataka o raketama. CFAKR izgrađen na taktičkom vozilu 6×6 može se lako kretati po terenu=

TEIRS

Sa svojim kompaktnim dizajnom, CFAKR se može lako transportovati na velike udaljenosti utovarom na mnoge platforme za prevoz.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave