NaslovnaNovostiPredstavljeno novo oklopno vozilo Marauder Mk 2

Predstavljeno novo oklopno vozilo Marauder Mk 2

U nastojanju da postavi novo merilo na globalnom tržištu oklopnih vozila, južnoafrička kompanija Paramount Groupa je predstavila svoj Marauder „Mark 2“, novi model svog svetski poznatog oklopnog vozila. Marauder Mark 2 se može pohvaliti mnoštvom novih karakteristika, nudeći značajne prednosti na bojnom polju i u asimetričnom ratovanju, poboljšavajući sposobnost posade i performanse vozila, dok takođe jačaju efikasnost proizvodnje, što rezultira povećanjem stope proizvodnje i isporuke kupcima širom sveta.

Marauder Mk 2

Nazvan „Najnezaustavljivije vozilo na svetu“ od strane BBC-jevog Top Gear-a, najnovija dostignuća Paramount grupe za već ionako izuzetno robustan, svestrani i veoma pokretni Marauder uključuju uvođenje univerzalnog trupa, zamenljivih modula kontrolne table i komponenti volana.

Dok Marauder može biti konfigurisan kao oklopni transporter (APC) ili kao pešadijsko borbeno vozilo dodavanjem odgovarajućih sistema naoružanja, nadogradnje „Mark 2“ u interfejsu vozača Maraudera će dinamički poboljšati sposobnost posade i performanse vozila tokom različitih misija kao što su održavanje mira, granična patrola, protivpobunjenička ili nacionalna odbrana, oni koji se često mogu odvijati u teškim i udaljenim pozorištima operacija.

Mogućnost pretvaranja verzija Maraudera sa levog u desni volan (i obrnuto), za manje od dva sata, ukoliko to zahtevaju operativne potrebe (kao što je raspoređivanje mirovnih snaga u stranim zemljama), čine Marauder veoma primenljiv na asimetrične izazove modernog bojnog polja, gde god se to bojno polje nalazilo.

Deon Grobler, izvršni direktor kompanije Paramount Land Systems, kaže: „Marauder je jedno od najupečatljivijih i najčvršćih oklopnih vozila na svetu, koje se često opisuje kao najpogodnije rešenje za apokaliptično okruženje. Veoma smo ponosni na njegovu zasluženu reputaciju i naša najnovija verzija predstavljaja značajne prednosti u pogledu njegovih performansi.

„Sistemi koje smo ugradili u novi Marauder ‘Mark 2’ napravili su veliki napredak u poboljšanju ergonomije, udobnosti i funkcionalnosti. Poboljšanja u interfejsima korisnika Marauder-a povećaće upotrebljivost pri radu u teškim uslovima, dok će istovremeno smanjiti zamor vozača i posade, čineći platformu udobnijom i jednostavnijom za korišćenje, držeći trupe bezbednim i spremnim za borbu.

Višenamenski Marauder ima dvostruki oklop, proverene i pouzdane pogonske osovine i impresivnu brzinu od 110 km/h. Ostaje u potpunosti operativan u ekstremnim uslovima od – 20 do +50 stepeni Celzijusa i može se efikasno primeniti i za operacije dugog dometa kao i za operacije brze reakcije. Uređaji dnevnog/noćnog vida i dodatni senzori se takođe mogu ugraditi da obezbede rad 24/7.

Marauder Mark 2 nudi vrhunsku zaštitu od mina i balističke zaštite za svoju posadu od dve osobe u prednjem kokpitu i do osam potpuno opremljenih vojnika pozadi. Vozilo ima monokok trup sa dvostrukom oplatom zaštićenom od mina i improvizovanih ekspozivnih naprava, sa značajno visokim razmakom od tla, dajući Marauderu izuzetnu pokretljivost van puta kao i zaštitu posade. Vozilo je dodatno opremljeno posebno dizajniranim sedištima protiv eksplozije, koja sprečavaju povrede bočne eksplozije ili miniranja ispod trupa. Marauder se takođe može prenositi i vazdušnim putem (sa na primer, C130 ili Chinook) uz malo pripreme.

Mark 1 je prvi put predstavljen još na Međunarodnoj odbrambenoj izložbi i konferenciji (IDEKS) u Abu Dabiju 2007. godine. Paramount Group je od tada isporučivala Marauders svojim partnerima i vladama širom sveta, uključujući Azerbejdžan, Kazahstan, Kongo, Gabon, Malavi, Ganu, Nigeriju, Mozambik i Singapur.

Poboljšanja ugrađena u „Mark 2“ izdanje vozila će rezultirati bržim stopama proizvodnje i isporuke budućim kupcima širom sveta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave