NaslovnaNovostiOtvorena izložba u Vojnom muzeju

Otvorena izložba u Vojnom muzeju

Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak iz Zbirke fabričkog naoružanja do 1918. godine

U Vojnom muzeju u Beogradu je 22 avgusta, povodom 144 godine postojanja ove ustanove, otvorena izložba ”Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak iz zbirke fabričkog naoružanja Vojnog muzeja do 1918 godine”. Autor izložbe je viši kustos Vuk Obradović.

Posle duže pauze, ovo predstavlja osveženje u radu Vojnog muzeja. Naime, naš muzej raspolaže dragocenim zbirkama od kojih je samo mali deo dostupan publici u stalnoj postavci. Vojni muzej je ranije znatno češće priređivao izložbe eksponata koji se čuvaju u depoima i samim tim nisu poznati javnosti. Jedan od danas vodećih stručnjaka u oblasti streljačkog naoružanja, u saradnji sa kolektivom ustanove, ovaj put nam je prezentovao pištolje i revolvere na sjedinjeni metak od njihovog nastanka do 1918 godine.

Ovo je jedinstvena prilika da šira publika vidi revolvere od sistema Lefaucheux do sistema Gasser, uključujući i famozno crnogorsko perjaničko oružje. Takođe je prikazana lepeza pištolja koja odslikava razvoj ovog oružja u Austrugarskoj – od sistema Mannlicher, preko Roth M1907 do Steyr M1912. Posebna vitrina posvećena je pištoljima Browning, gde se može videti i M1910 – model upotrebljen u Sarajevskom atentatu.

Takođe je izloženo više modela popularnog Lugera, ali i pištolja sistema Mauser. Među njima se posebno ističe Mauser C-97 proizveden za osmansku vojsku, serijski broj 142, koji je, kao ratni plen, pripadao kapetanu Aksentiju V. Radojkoviću, oficiru 4 čete 1 bataljona 20 pešadijskog puka. Kako se ovaj puk posebno istakao tokom opsade i zauzimanja Jedrena, može se pretpostaviti da ga je Radojković zaplenio upravo tokom ovih borbi.

No, posebnu draž ovog oružja čini posveta i floralni ukrasi izvedeni metodom cizeliranja u srebru, a koje je su za kapetana naknadno urađeni u jednoj od tetovskih radionica tokom 1915 godine.

Na izložbi se može videti i niz signalnih pištolja različite provenijencije, ali i komercijalnih, jednometnih tercerola u više kalibara.

Komitski mauser C 96
Komitski mauser C 96

Nadamo se da će Vojni muzej češće priređivati ovakve izložbe i predstavljati nam dragocene istorijske artefakte iz svojih zbirki.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave