NaslovnaNovostiNova puška iz FBiH uskoro na tržištu

Nova puška iz FBiH uskoro na tržištu

Radi se o pušci kalibra 7,62 mm, koja je ranije prošla prva testiranja. BNT započeo, a konjički “Igman” nastavio

Nova bh. puška, koja je veliki uspeh namenske industrije Federacije, uskoro bi se trebala naći na tržištu širom sveta, saznaje „Avaz“.

igman 7,62

U toku su završna testiranja kako bi dobila NATO kod, a novost je da je dalju proizvodnju i usavršavanje preuzeo “Igman” iz Konjica. Proizvodnju ove puške započela je novotravnička firma BNT, ali je pandemija usporila dalje aktivnosti.

Za sada je proizvedeno 10 prototipova Igman kalibra 7,62 mm, koja je ranije prošla prva testiranja. Očekuje se prelazak na masovnu proizvodnju.

Igman proizvodni pogon

– Ovaj bh. proizvod uskoro bi se trebao naći na inozemnom tržištu. Očekujemo i prve narudžbe – rečeno je Avazu iz sektora namjenske industrije FBiH.

Pročitajte još: OPREZ VAMPIR

Osim toga, kada je u pitanju poslovanje ove branše, plan prometa za ovu godinu je 277 mil KM, dok je, zaključno sa sredinom maja, već prometovano 150 mil KM. I dalje prednjače firme Igman, Ginex i Pobjeda Rudet. Ove firme ostvaruju svoje zacrtane ciljeve. Zbog problema s pandemijom podbacili su BNT, Zrak i Binas. Kada je u pitanju izvor oružja i municije, firme namenske industrije najviše izvoze u Saudijsku Arabiju. Nastavljen je i izvoz u Maleziju, Ameriku, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate…

1 KOMENTAR

  1. Ja nisam znao da je dodatak prednje drske ,nova puska,Koji su takodje napravili I braca Rumuni pre 35 god?!Do duse nisam gledao mozda jre dodat I hljiljan😂A I’ma I lepu boju,na radost Koji ce ostavljati iza sebe

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave