NaslovnaNovostiProces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM)

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM)

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković učestvovao je na sastanku u okviru Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) održanom danas u Kranju, u Republici Sloveniji. 

Na skupu, koji je održan u formatu zamenika načelnika generalštabova, razmatrane su aktivnosti i ostvareni napredak u implementaciji projekata ove regionalne inicijative, kao i aktivnosti Brigade Jugoistočne Evrope SEEBRIG.

U svom obraćanju na sastanku, general Cvetković je istakao da je Republika Srbija u potpunosti posvećena poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta suverenih država, Povelje Ujedinjenih nacija i unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti, te da daje aktivan doprinos razvoju i jačanju dobrosusedskih odnosa i saradnje u okviru regionalnih foruma.

Na sastanku su učestvovali predstavnici zemalja članica inicijative — Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, Hrvatske i Crne Gore, i delegacije međunarodnih organizacija.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) pokrenut je 1996. godine, a Republika Srbija je postala punopravni član 2010. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave