NaslovnaNovostiZelenski: Veliki rizik da mirovni pregovori budu prekinuti

Zelenski: Veliki rizik da mirovni pregovori budu prekinuti

Šezdeset peti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se ruska opsada “Azovstalja”, dok generalni sekretar UN pokušava da obezbedi evakuaciju iz železare. Sinoć su dve eksplozije odjeknule Kijevom. Ukrajina i Rusija su još jednom razmenile zatvorenike. EU poručuje da su države članice saglasne i da neće plaćati gas u rubljama.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je nakon posete Moskvi otišao i u Ukrajinu. 

Sa predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao je o evakuaciji iz “Azovstalja” u Marijupolju, železare u kojoj su, prema navodima Kijeva, smeštene ukrajinske snage i civili.

Ruski vojnik sa automatom Val u Harkovskoj oblasti
Ruski vojnik sa automatom Val u Harkovskoj oblasti

Sinoć su eksplozije odjeknule ukrajinskom prestonicom, a ministar Dmitro Kuleba je optužio ruske snage da su krstarećim raketama gađale Kijev tokom posete Guteresa i bugarskog premijera Kirila Petkova, što smatra varvarskim.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u raketnim napadima uništili šest skladišta oružja i goriva. Kako se navodi, pogođeno je i 76 vojnih objekata.

Pitanje snabdevanja gasom je u žiži evropske javnosti otkako je iz Moskve saopšteno da će za ovaj energent morati da se plaća u rubljama. Zasad je Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave