Kuleba: Vojska Ukrajine se prebacuje na NATO standard

Šezdeset drugi dan rata u Ukrajini. Eksplozije su danas odjeknule i u samoproglašenom Pridnjestrovlju u Moldaviji. Kijev saopštava da su ruske snage raketirale most u Odeskoj oblasti. Generalni sekretar UN sastao se sa Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovim. Predlaže uspostavljanje humanitarne kontakt grupe. Članice NATO-a u Ramštajnu o isporuci oružja Ukrajini.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

23:33

Kuleba: Oružane snage Ukrajine prebacuju se na NATO standard

Ukrajina je ušla u novu fazu i prebacuje svoje vojne jedinice na naoružanje NATO-a, objavio je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na svom Fejsbuk profilu. „Ušli smo u suštinski novu fazu o kojoj pre dva meseca niko nije ni sanjao – prebacivanje oružanih snaga Ukrajine na NATO standard. To se već dešava“, rekao je Kuleba, prenosi agencija Ukrinform. On je podsetio da je sve počelo pojedinačnim malim koracima i odlukama, ali je predsednik Volodimir Zelenski uspeo da ubedi predsednika SAD Džozefa Bajdena da je vreme da se učini taj korak. „Haubice su prve stigle, ali to je samo početak. Doći će još mnogo toga. Ovo je istorijski trenutak, ovo je istorijska prekretnica“, ocenio je šef diplomatije Ukrajine. (Tanjug/Ukrinform)

21:56

Zvaničnik Kremlja: Ukrajina bi mogla da bude podeljena na nekoliko delova

Visoki zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev izjavio je da bi Ukrajina mogla da bude podeljena na nekoliko delova.

Patrušev, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, naveo je da bi „politike Zapada i režima u Kijevu koji je pod zapadnom kontrolom dovele jedino do raspada Ukrajine na nekoliko država“.

(Telegraf)

21:54

Gasprom će obustaviti isporuku gasa Bugarskoj od 27. aprila

Gasprom će obustaviti isporuku gasa Bugarskoj od 27. aprila, prenosi agencija AFP.

Kako javljaju, ruski Gasprom će od srede obustaviti isporuku gasa ovoj zemlji, kako je saopštila vlast u Sofiji. U Poljskoj su takođe službeno potvrdili da i njima isporuke prestaju od srede ujutru.

Prema rečima portparolke vlade Lene Borislavove, premijer i zamenik premijera su svesni situacije i kažu da nema razloga za paniku ili brigu.

O takvom scenariju se razgovaralo u februaru i spremni smo da reagujemo. Postoje dogovori za alternativne isporuke, sve je obezbeđeno – naglasila je Borislavova.

Ministar energetike Aleksandar Nikolov izneće više detalja u sredu.

20:54

Grosi: Vidljiva šteta na nuklearnoj elektrani u Černobilju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi rekao je da je sa Kijevom postignut dogovor da IAEA pomogne prilikom obnove nuklearne elektrane u Černobilju.

Grosi je rekao i da je vidljiva šteta na nuklearnoj elektrani i da se radi procena.

(Reuters)

20:45

UN: Putin se u principu saglasio sa učešćem Crvenog krsta u evakuaciji iz Azovstalja

Ruski predsednik Vladimir Putin saglasio se u principu sa učešćem UN i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila iz „Azovstalja“, saopštile su UN.

„Dodatni razgovori će biti održani sa Kancelarijom za koordinaciju humanitarnih pitanja i Ruskim ministarstvom odbrane“, navodi se u saopštenju portparola UN nakon sastanka Guteresa i Putina.

(Reuters)

20:32

Rusija: Oslobodili smo ceo region Hersona

Rusija: Oslobodili smo ceo region Hersona

Rusko ministarstvo odbrane saopštlo je da su ruske snage oslobodile ceo region Hersona, na jugu Ukrajine.

Kako se navodi, ruske snage su zauzele i deo regiona Nikolajeva i Zaporožja, kao i delove Harkova.

(Reuters/Interfax)

20:10

Putin kaže da Rusija zna ko je „izveo provokaciju u Buči“

bucha

Putin je Guteresu rekao i da je na rusko-ukrajinskim pregovorima u Istanbulu „postignut prilično ozbiljan iskorak“.

„Ali, nažalost, nakon što su ovi sporazumi postignuti i nakon, po mom mišljenju, naše jasno pokazane namere da stvorimo povoljne uslove za nastavak pregovora, suočili smo se sa provokacijom u gradu Buči, a ruska vojska nema nikakve veze sa tim“, kazao je Putin.

Ruski predsednik je preneo da Moskva zna „ko je to uradio, ko je pripremio tu provokaciju i kojim sredstvima“.

Dodao je da se stav ruskih pregovarača iz Ukrajine o daljem rešenju posle tog događaja drastično promenio.

Takođe, kako je rekao Putin, Rusija je spremna da predstavnicima UN i Crvenog krsta pruži priliku da vide uslove u kojima se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici.

„Ukoliko postoji želja, dragi Generalni sekretaru, da predstavnici Crvenog krsta, predstavnici Ujedinjenih nacija vide kako se ukrajinski zatvorenici drže, gde i kako se nalaze ranjenici, te kako im je pružena pomoć, dobrodošli ste da vidite“, rekao je ruski lider.

Poručio je da se u Marijupolju trenutno ne izvode nikakva borbena dejstva.

„Tamo je situacija veoma komplikovana i tragična, ali je i veoma jednostavna. Nema neprijateljstava. Gotovo je. U Marijupolju se ne vode borbena dejstva. Ona su prekinuta“, rekao je Putin i dodao da su se neki ukrajinski vojnici predali.

Takođe je istakao da se povređeni nalaze u „apsolutno normalnim uslovima“, te da im je pružena profesionalna medicinska pomoć.

(Tanjug/Tas)

19:59

Gasprom sutra obustavlja isporuke gasa Poljskoj

Ruska energetska kompanija Gasprom informisala je poljski PGNiG da će isporuke gasa toj zemlji gasovodom Jamal biti obustavljene u sredu u 8 sati po centralnoevropskom vremenu, saopštila je poljska kompanija.

PGNiG u saopštenju ističe da će preduzeti korake da ponovo uspostavi protok gasa u skladu sa ugovorom o Jamalu, kao i da prekid isporuke predstavlja kršenje tog ugovora.

Kompanija dodaje i da ima pravo da traži odštetu zbog kršenja ugovora.

Ranije danas poljski portal Onet javio je, pozivajući se na nezvanične informacije iz vladinih krugova i energetske kompanije PGNiG, da je Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj.
Prethodno je Poljska saopštila da neće plaćati ruski gas u rubljama.

(Reuters)

19:43

Putin: Nezavisnost po ugledu na kosovski presedan

Putin: Nezavisnost po ugledu na kosovski presedan

Putin je na sastanku sa generalnim sekretarom UN rekao da su samoproglašene Luganska i Donjecka narodna republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

„Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali“, rekao je Putin.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti „jer je presedan stvoren“.

Putin: Specijalna operacija u skladu s Poveljom UN

Vladimir Putin je na sastanku sa Antoniom Guteresom rekao da je Rusija „specijalnu operaciju zaštite stanovništva Donbasa“ pokrenula u skladu sa Poveljom UN.

Naveo je i da je Rusija bila prinuđena da prizna Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR) kako bi zaustavila genocid nad ljudima u Donbasu, kao i da je to učinjeno nakon što su vlasti u Kijevu javno izjavile da nemaju nameru da sprovedu Minske sporazume.

Putin je rekao i da su lideri LNR i DNR tražili da im se pruži vojna pomoć „zbog činjenice da su podvrgnuti vojnoj agresiji“. I imali smo pravo da to uradimo u skladu sa Poveljom UN, rekao je Putin.

Ruski predsednik rekao je i da se pregovori Kijeva i Moskve nastavljaju u onlajn formatu, kao i da se nada da će dati pozitivan rezultat. 

(iz.ru, Reuters, Tanjug/RIA Novosti)

Oružane snage samoproglašenih DNR i LNR

19:11

Guteres se sastao i s Putinom

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.

Ranije je saopšteno da tokom putovanja u Rusiju generalni sekretar UN planira da razgovara o situaciji u Ukrajini, posebno stavljajući fokus na Marijupolj i fabriku „Azovstalj“.

Ovo je prvi sastanak Putina i Guteresa od početka rata u Ukrajini.

18:50

Holandija će obezbediti haubice za Ukrajinu

Holandska vlada će obezbediti „ograničeni broj“ oklopnih haubica za Ukrajinu, izvestila je novinska agencija ANP, pozivajući se na holandskog ministra odbrane.

Haubice, koje spadaju u najmoćnije u arsenalu holandske vojske, trebalo bi da budu isporučene u saradnji s Nemačkom. Biće obezbeđeni i municija i obuka.

(Reuters)

17:04

Guteres: Uspostaviti humanitarnu kontakt grupu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je posle sastanka sa Sergejom Lavrovim da su hitno potrebni humanitarni koridori „koji su zaista bezbedni i efikasni i koje svi poštuju“, kako bi se evakuisali civili i pružila preko potrebna pomoć.

Predložio je „uspostavljanje humanitarne kontakt grupe“ koju bi činile UN, Rusija i Ukrajina kako bi se uspostavio siguran prolaz za evakuaciju civila i isporuku pomoći.

16:04

MSP Ukrajine: Rusija pokušava da uvuče region u rat

Ukrajinsko ministrastvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost povodom situacije u Pridnjestrovlju, proruskom regionu u Moldaviji, koji je proglasio nezavisnost, zbog današnjih eksplozija.
Iz Kijeva navode da Rusija pokušava da uvuče region u rat protiv Ukrajine.
Ukrajina je ponovila da podržava teritorijalni integritet Moldavije.
(Reuters)

15:45

Sastanak u Ramštajnu u toku, cilj neometana isporuka oružja Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su u svojoj vojnoj bazi Ramštajn u blizini Frankfurta organizovale sastanak više od 40 zemalja koje su saglasne da obezbede neometano dostavljanje oružja Ukrajini.

General američke vojske Mark Mili naveo je da je ključni cilj sastanka koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubica, kako bi se sprečili ruski napadi na istok Ukrajine.

„Vreme nije na strani Ukrajine. Ishod borbe zavisi od ljudi koji su na ovom sastanku. Ukrajinci će se boriti, a mi moramo da im obezbedimo sredstva za to“, rekao je Mili novinarima.

(Reuters)

14:24

Kijev: Rusija raketirala most u Odeskoj oblasti

Predsednik vojne organizacije u Odesi Sergej Bračuk rekao je da su ruske trupe ispalile rakete na Odesku oblast, preneo je Unian.

Dodao je da je prilikom raketiranja oštećen most na ušću reke Dnjestar u Crno more, kao i da detalji nisu objavljeni iz bezbednosnih razloga.

(Unian)

14:17

Erdogan razgovarao sa Putinom: Poštovati dogovoreno

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi poštovanje dogovora postignutih u razgovorima između Ukrajine i Rusije ranije ovog meseca u Istanbulu koristilo svim stranama, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

„Predsednik Erdogan, koji je istakao važnost postizanja primirja, efikasnog rada na humanitarnim koridorima i sprovođenja bezbedne evakuacije, istakao je da će Turska nastaviti da čini sve što može da obezbedi trajni mir“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Turska, koja održava dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom, bila je domaćin dva odvojena razgovora između sukobljenih strana i nastoji da organizuje sastanak predsednika dveju zemalja.

Erdogan je u nedelju razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodi britanska agencija.

(Reuters

13:42

Novi Bushmasteri iz Australije stižu u Ukrajinu

Bushmaster u Afganistanu, 2008

Nastavlja se prebacivanje oklopnih vozila Bushmaster iz australijske vazduhoplovne baze Amberli u Poljsku.

Ovog puta je uključen transportni avion An-124-100 ukrajinske avio-kompanije Antonov Airlines. Ranije je objavljeno da Australija prenosi 20 oklopnih vozila Bushmaster PMV za oružane snage Ukrajine, uključujući dva u medicinskoj verziji.

13:36

Predsednica Moldavije sazvala sastanak bezbednosnog saveta zbog incidenata u Pridnjestrovlju

Predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je sastanak Visokog bezbednosnog saveta te zemlje zbog jutrošnjih eksplozija u Pridnjestrovlju, regionu koji je jednostrano proglasio nezavisnost od Moldavije 1990. godine, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da će sastanak početi u 13 časova, nakon čega će se predsednica Moldavije obratiti javnosti. 

12:45

Guteres stigao u Moskvu: Stvoriti uslove za primirje što pre

Pucano na UN helikopter u kojem je bio i srpski vojnik

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je u Moskvi tokom razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom da bi uslovi za postizanje primirja trebalo da budu stvoreni što je pre moguće, preneo je Rojters.

„Izuzetno smo zainteresovani za pronalaženje načina za stvaranje uslova za efikasan dijalog, za stvaranje uslova za primirje što je pre moguće i za stvaranje uslova za mirno rešenje“, rekao je Guteres.

(Reuters

12:38

Bugarski premijer pozvao građane da doniraju platu za oružje Ukrajini

Vreme je da se energija javnosti usmeri ka stvarnim akcijama, naveo je bugarski premijer Kiril Petkov, pozivajući Bugare da doniraju po jednu platu za nabavku oružja za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

„Plata za Ukrajinu“, akcija je koju je bugarski premijer Kiril Petkov predložio sunarodnicima, kako bi se skupio novac za isporuke oružja Ukrajini, javljaju mediji u Bugarskoj.

12:26

Panceri na putu za Kijev

Ukrajinske oružane snage uskoro će, kako stvari stoje, biti jače za više od 100 tenkova, koje će isporučiti Poljska i Nemačka. „Rainmetal“ će Ukrajincima dostaviti 88 starijih modela „leopard 1“, dok će Varšava na front poslati modernizovanu varijantu sovjetskog tenka T-72. Predstavnici češke vojne industrije tvrde da, polako, ostaju bez repromaterijala.

11:29

Rusija: Ubijeno oko 500 pripadnika ukrajinske vojske

Rusija: Ubijeno oko 500 pripadnika ukrajinske vojske

Ruski borbeni avioni su tokom noći uništili 87 ukrajinskih vojnih objekata i ubili oko 500 pripadnika ukrajinske vojske, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao i da je „eliminisano više od 60 pripadnika neonacističkog odreda ‘Donbas’, u oblasti naselja Rubci u Donjeckoj Narodnoj Republici“, preneo je Tas.

„Avioni operativno-taktičke i armijske avijacije pogodili su 87 ukrajinskih vojnih objekata među njima 79 gde je bilo koncentrisano ljudstvo i vojna oprema neprijatelja.Takođe je eliminisano oko 500 neprijateljskih pripadnika, 59 oklopnih vozila, artiljerijskih oružja i automobila“, saopštio je ruski vojni zvaničnik.

Konašenkov je rekao i da su u oblastima Vesjolo i Prišib uništena dva lansera protivvazdušnih raketnih sistema „buk M1“ i „osa AKM“, kao i dva skladišta municije u rejonima naselja Novoselovka i Slavjansk.

Naveo je da su ruski PVO sistemi tokom protekle noći oborili 13 ukrajinskih dronova u oblastima naselja Novi Mir, Očeretino Mirno, Donjeck, Novoljubovka, Balakleja i Kazačja Lopan.

Saopšteno je da je protivvazdušni raketni sistem „buk-M1“ oborio dve ukrajinske rakete „točka U“ iznad naselja Tokmak u Zaporoškoj oblasti i Svatovo u Harkovskoj oblasti, kao i da su ruske raketne i artiljerijske trupe izvršile 1.299 borbenih zadataka u protekla 24 sata u Ukrajini, navodi Tas.

(Tanjug/Tas

09:27

Oblaci crnog dima iznad fabrike Azovstal

Skaj njuz izveštava o ogromnom oblaku crnog dima iznad teritorije fabrike Azovstal u Mariupolju, gde su blokirani militanti Azova

09:24

Ramzan Kadirov daje milion dolara za informacije o tome gde se nalaze bataljoni Šeik-Mansurov i Dudajev

Likvidacija Džohara Dudajeva

„Najavljujem milion dolara ko će reći gde se nalaze ovi takozvani bataljoni Šeik-Mansurov i Dudajev“, rekao je šef Čečenije u audio poruci. On je precizirao da postoji filantrop koji je spreman da donira ovaj iznos.

’’Kadirovci’’ u Ukrajini

09:09

Predsednik Dume: Ukrajina treba da bude označena kao teroristička država

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio je da Ukrajina treba da bude označena kao teroristička država zbog planova za „ubijanje ruskih novinara“, a da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zbog toga „treba da snosi odgovornost“.

„Ukrajinu treba označiti kao terorističku državu sada kada je Kijev počeo da planira ubijanje ruskih novinara i predsednik Volodimir Zelenski treba da snosi odgovornost“, napisao je danas predsednik Državne dume na svom Telegram kanalu, prenosi Tas.

Volodin je rekao i da Kijev, nakon što je “ pokrenuo rat protiv sopstvenog naroda, sada cilja na civile iz drugih zemalja“.
Naglasio je da oni koji su odgovorni za ubistvo ruskih novinara „treba da budu kažnjeni“, navodi Tas.
Televizijski voditelj Ruske državne radio-televizije Vladimir Solovjov izjavio je, komentarišući informacije o tome da postoji ukrajinski plan da ga ubiju, da je on direktno povezan sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.
Ranije je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila da su u Moskvi „uhapšeni neonacisti koji su po nalogu Kijeva planirali da ubiju Solovjova“, preneo je Sputnjik.
(Tanjug/Tas)

08:51

Guverner Luganske oblasti apeluje na ljude da beže

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj ponovo je apelovao na ljude u toj oblasti da beže kada im se ukaže prilika.

Poslao je Telegramu u poslednjih sat vremena, ponavljajući svoju čestu poruku: Razumem da je teško evakuisati one koji nikada nisu bili van Luganske oblasti – ali otiđite, u drugim regionima Ukrajine je život, život u bezbednosti.

On je rekao da će pet lokacija – Severodonjeck, Lisičansk, Rubižne, Popasna, Gorskoe – danas pokušati evakuaciju. On je dao neke neproverene detalje jučerašnjih napada na evakuaciju, rekavši svojim pratiocima u Telegramu: Graničari juče nisu čekali autobus – na transport su pucali Rusi. Ljudi su hteli da pobegnu, ali je neprijatelj mislio drugačije. Svaki dan pokušavamo da dođemo do svakog mesta sastanka, kao i danas.

08:40

Ministar oružanih snaga Britanije: Rusko zauzimanje Donbasa nije neizbežno

U Velikoj Britaniji, ministar oružanih snaga Džejms Hepi u intervjuu za Skaj Njuz je rekao da rusko zauzimanje teritorije u Donbasu nije neizbežno. On je istakao da su borci u Mariupolju nastavili da se bore protiv ruskih snaga uprkos nagoveštajima da će grad potpuno pasti, ali je rekao da će situacija širom istočne Ukrajine biti drugačija.

(SKY)

08:35

Generalna skupština UN danas glasa o upotrebi veta

193 člana Generalne skupštine UN glasaće danas o rezoluciji koja bi od pet stalnih članica Saveta bezbednosti zahtevala da opravdaju upotrebu veta u budućnosti, prenosi AFP.

08:29

U bazi Ramštajn danas sastanak o koordinaciji oružane pomoći Kijevu

U bazi Ramštajn danas sastanak o koordinaciji oružane pomoći Kijevu

Zvaničnici iz više od 40 zemalja trebalo bi da se okupe u nemačkoj vazdušnoj bazi Ramštajn danas, na razgovorima u kojima su domaćini SAD, za koje se očekuje da će se fokusirati na to kako da naoruža Kijev protiv ruskog napada na istočnu Ukrajinu. Skup će predvoditi američki sekretar odbrane Lojd Ostin nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u nedelju.

General američke vojske Mark Millei, predsedavajući Združenog načelnika štabova, rekao je novinarima koji putuju sa njim da je ključni cilj razgovora sinhronizacija i koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubice, kao i dobro naoružane dronove i municiju, navodi Rojters.

08:05

Rusija: Selo u Belgorodskoj oblasti ponovo granatirano s ukrajinske strane

Guverner Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske snage ponovo granatirale selo Golovčino i da je nekoliko objekata oštećeno, ali da žrtava nije bilo, prenosi Tas.

„Selo Golovčino Grajvoronskog okruga u Belgorodskoj oblasti ponovo je granatirano sa ukrajinske strane, oštećeno je nekoliko pomoćnih objekata i četiri kuće, nema žrtava među civilima“, napisao je jutros Gladkov na svom Telegramkanalu.

Golovčino, koje se nalazi 50 kilometara od Belgoroda granatirano je sa ukrajinske strane 19. aprila, a troje meštana sa različitim povredama zatražilo je nakon toga medicinsku pomoć, dok je u tom bombardovanju oštećeno 76 kuća i 17 vozila, navodi Tas.

(Tanjug/Tas

07:45

Ukrajina odbila pet ruskih napada

Šef ukrajinske državne železničke kompanije rekao je da je jedan železnički radnik poginuo, a četiri povređena u ruskim raketnim udarima na pet ukrajinskih železničkih stanica u ponedeljak, prenosi Rojters. Ukrajinske snage su u međuvremenu odbile pet ruskih napada i ubile nešto više od 200 ruskih vojnika, saopštila je ukrajinska vojna komanda u južnom i istočnom sektoru. Uništeno je i pet tenkova, kao i osam oklopnih vozila, navodi se u saopštenju.

07:00

Ministar finansija Ukrajine: Zemlji potrebno pet milijardi dolara mesečno

Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko rekao je da Kijev traži ukupno najmanje 5 milijardi dolara mesečno međunarodne pomoći za pokrivanje troškova zemlje, prenosi Unian pisanje Vašington posta.

Govoreći u Vašingtonu na sastancima sa visokim američkim zvaničnicima, Marčenko je rekao da Ukrajina očekuje da će dobijati dve milijarde dolara mesečno od SAD za pokrivanje hitnih troškova u aprilu, maju i junu. Ukupno, zemlji je potrebno najmanje pet milijardi mesečno.

„Moramo da popunimo ovu prazninu odmah da bismo privukli neophodna finansijska sredstva i pobedili u ovom ratu“, rekao je Marčenko.

(Unian

06:00

Kuleba: Moskva oseća poraz u Ukrajini

Sugestija ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je svet u opasnosti od upadanja u treći svetski rat samo znači da Moskva „oseća poraz u Ukrajini“, napisao je u tvitu njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba.

Rusija gubi poslednju nadu da uplaši svet da ne podrži Ukrajinu. Tako se govori o „stvarnoj“ opasnosti od Drugog svetskog rata. To samo znači da Moskva oseća poraz u Ukrajini. Stoga, svet mora udvostručiti podršku Ukrajini kako bismo pobedili i zaštitili evropsku i globalnu bezbednost.

06:00

U Zaporožju jutros raketni napadi ruskih snaga

Ruske snage izvršile su jutros rakretne napade na Zaporožje, na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.Detalji napada se utvrđuju, prenosi Ukrajinska pravda.

Ukrinform navodi da su ruske snage skoncentrisale tehniku i ljudstvo na jednom delu fronta i da pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja.

Metalurški kompleks „Azovstalj“, poslednje uporište ukrajinskih boraca u Marijupolju, i dalje je na meti vazdušnih i artiljerijskih napada ruskih snaga, tvrdi savetnik ukrajinskog predsednika. Procene su da je u podzemnom skloništu oko hiljadu civila, uglavnom žena, dece i starih.

Uništena vojna tehnika u selu kod Kijeva

Uništena vojna tehnika u selu kod Kijeva

Civili će moći da napuste industrijsku zonu u Marijupolju kada kijevski režim prestane da ih koristi kao živi štit, kaže portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva je ponudila prekid sukoba, uz zahtev Kijevu da naredi komandantima boraca u Azovstalju da odmah oslobode civile. Ukrajina, međutim, traži garancije od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Ruske snage gađale su šest železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini, pošto se kako tvrde preko njih doprema strano oružje u Donbas.

U regionu Zaporožja, na jugoistoku zemlje, spremaju se za odbranu nakon upozorenja da ruska vojska planiraju ofanzivu na taj deo Ukrajine. 

Incident i na zapadu Rusije, oko 150 kilometara od granice s Ukrajinom. U velikom požaru oštećeno je skladište goriva u Brjansku, koje služi kao logistička baza za rusku vojnu ofanzivu.

Pojavile su se spekulacije na društvenim mrežama da je požar nastao nakon ukrajinskog raketnog napada, ali za to nema zvanične potvrde. Ruski predsednik Vladiir Putin poziva tužilaštvo da suzbije spoljno mešanje u poslove Rusije.

Napominje da je, zbog informativnog fijaska u Rusiji, Zapad prešao na pokušaje ubistva ruskih novinara. U ruskim medijima pominje se da je na meti bio voditelj državne radio-televizije Vladimir Solovjov, što Kijev odbacuje.

Rusija traži od Amerike da Ukrajini ne isporučuje oružje, jer takva praksa ne doprinosi, kažu, diplomatskom rešenju krize. 

Međutim, najviši američki zvaničnici obećali su u Kijevu ukrajinskom predsedniku dodatne kontingente naoružanja vredne više od 320 miliona dolara. 

Amerika vraća i diplomate u Kijev. Predsednik Bajden najavio je da će za ambasadora u Ukrajini imenovati veteranku američke diplomatije Bridžit Brink, koja je započela karijeru u Beogradu, a trenutno je američki ambasador u Slovačkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.