NaslovnaNovostiKuleba: Vojska Ukrajine se prebacuje na NATO standard

Kuleba: Vojska Ukrajine se prebacuje na NATO standard

Šezdeset drugi dan rata u Ukrajini. Eksplozije su danas odjeknule i u samoproglašenom Pridnjestrovlju u Moldaviji. Kijev saopštava da su ruske snage raketirale most u Odeskoj oblasti. Generalni sekretar UN sastao se sa Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovim. Predlaže uspostavljanje humanitarne kontakt grupe. Članice NATO-a u Ramštajnu o isporuci oružja Ukrajini.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Metalurški kompleks “Azovstalj”, poslednje uporište ukrajinskih boraca u Marijupolju, i dalje je na meti vazdušnih i artiljerijskih napada ruskih snaga, tvrdi savetnik ukrajinskog predsednika. Procene su da je u podzemnom skloništu oko hiljadu civila, uglavnom žena, dece i starih.

Uništena vojna tehnika u selu kod Kijeva

Civili će moći da napuste industrijsku zonu u Marijupolju kada kijevski režim prestane da ih koristi kao živi štit, kaže portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva je ponudila prekid sukoba, uz zahtev Kijevu da naredi komandantima boraca u Azovstalju da odmah oslobode civile. Ukrajina, međutim, traži garancije od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Ruske snage gađale su šest železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini, pošto se kako tvrde preko njih doprema strano oružje u Donbas.

U regionu Zaporožja, na jugoistoku zemlje, spremaju se za odbranu nakon upozorenja da ruska vojska planiraju ofanzivu na taj deo Ukrajine. 

Incident i na zapadu Rusije, oko 150 kilometara od granice s Ukrajinom. U velikom požaru oštećeno je skladište goriva u Brjansku, koje služi kao logistička baza za rusku vojnu ofanzivu.

Pojavile su se spekulacije na društvenim mrežama da je požar nastao nakon ukrajinskog raketnog napada, ali za to nema zvanične potvrde. Ruski predsednik Vladiir Putin poziva tužilaštvo da suzbije spoljno mešanje u poslove Rusije.

Napominje da je, zbog informativnog fijaska u Rusiji, Zapad prešao na pokušaje ubistva ruskih novinara. U ruskim medijima pominje se da je na meti bio voditelj državne radio-televizije Vladimir Solovjov, što Kijev odbacuje.

Rusija traži od Amerike da Ukrajini ne isporučuje oružje, jer takva praksa ne doprinosi, kažu, diplomatskom rešenju krize. 

Međutim, najviši američki zvaničnici obećali su u Kijevu ukrajinskom predsedniku dodatne kontingente naoružanja vredne više od 320 miliona dolara. 

Amerika vraća i diplomate u Kijev. Predsednik Bajden najavio je da će za ambasadora u Ukrajini imenovati veteranku američke diplomatije Bridžit Brink, koja je započela karijeru u Beogradu, a trenutno je američki ambasador u Slovačkoj.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave