NaslovnaNovostiRat ušao u treći mesec, Rusija zahteva obustavu isporuke oružja Kijevu

Rat ušao u treći mesec, Rusija zahteva obustavu isporuke oružja Kijevu

Rat u Ukrajini ušao u treći mesec. Dok ruske snage i dalje pokušavaju da preuzmu kontrolu nad poslednjim uporištem ukrajinske vojske u Marijupolju, čeličanom “Azovstalj”, Kijev predlaže posebnu rundu pregovora posvećenu samo situaciji u tom lučkom gradu. UN: Broj izbeglica iz Ukrajine blizu 5,2 miliona. SAD najavile povratak svojih diplomata u Ukrajinu. Rusija uputila notu SAD, zahteva obustavu isporuke oružja Kijevu.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič predložio je specijalnu rundu pregovora sa Rusijom, na kojoj bi se razgovaralo o sudbini civila i ukrajinskih vojnika koji su još zarobljeni u Marijupolju.

Snajperista sa SVDM tokom borbi u Mariupolu

Prizor iz Marijupolja

Ruske vlasti saopštile su da je jedno selo u Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom granatirano sa druge strane granice.

Od početka sukoba u Ukrajini, broj ukrajinskih izbeglica približava se broju od 5,2 miliona, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). 

Švajcarska ne dozvoljava izvoz oružja i municije iz svoje proizvodnje preko Nemačke u Ukrajinu. 

Proizvođač oklopnog vozila “kuna” je nemački koncern “Rajnmetal”, a municiju za oružje za to vozilo pravi njegov pogon u Švajcarskoj.

Zakon sprečava da Državni sekretarijat za privredu Švajcarske (SEKO) izda dozvolu, jer je zabranjen izvoz oružja i municije u zemlje u kojima su u toku interni ili međunarodni oružani sukobi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave