NaslovnaAvijacijaNemačka planira kupovinu 60 transportnih helikoptera

Nemačka planira kupovinu 60 transportnih helikoptera

Bundesver planira da od Boinga kupi 60 teških transportnih helikoptera Chinook CH-47F. Novi helikopteri će zameniti već zastarele CH-53G, koje zajednički proizvode američki koncern Sikorsky (Lockheed Martin) i nemački VWF. Obnova helikopterske flote Bundesvera koštaće Berlin 5 milijardi evra.

Chinook CH-47F

Sredstva će doći kao deo opšteg paketa od 100 milijardi evra za povećanje vojne potrošnje, koji je vlada objavila nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Pretpostavlja se da će prvi Chinook CH-47F biti isporučen Nemačkoj 2025-2026, a za njihovo održavanje će se pobrinuti Erbas.

CH-53G, koji je Bundesver ranije koristio, uključujući i operaciju u Avganistanu, zastareće najkasnije do 2030. Helikopteri bi mogli biti isporučeni najranije 2025/26. godine i zamenili bi, otprilike 50 godina stare, helikoptere CH-53G.

U početku se pretpostavljalo da će stare letilice biti unapređene i da će nastaviti da se koriste idalje, međutim, zbog visokih troškova modernizacije, od ove ideje se odustalo. Iz Ministarstva obrane Nemačke još nije donesena konačna odluka o nabavci ovih helikoptera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave