NaslovnaOružjeNovo OružjeMobilni bacač granata puka ''Azov''

Mobilni bacač granata puka ”Azov”

Na ”Telegramu” je danas izašao video-zapis snimljen tokom borbi za Mariupolj na kome borci DNR bataljona ”Somali” prikazuju ratne trofeje.

Naziv zapisa je »Pokloni ”kulibina” (iz puka) ”Azov”« (Подарки от «кулибиных» из «Азова»). Za čitaoce treba razjasniti da se u Rusiji za samouke konstruktore koristi naziv ”kulibini” a prema imenu jednog od najslavnijih samoukih izumitelja, Ivana Petroviča Kulibina (Иван Петрович Кулибин, 1735-1818).

Snimak prati tekst »Tokom bojeva za Mariupolj borci bataljona ”Somali” Narodne milicije DNR zaplenjuju velike količine trofeja. Ovaj put, u njhovim rukama se našao čitav arsenal kundaka sa podcevne bacače granata (PBG). U savremenim ratnim dejstvima ovi kundaci se uveliko koriste kako bi se streljačko oružje sačuvalo od oštećenja. Naime, tokom gađanja iz PBG, ostvaruju se visoki pritisci (koji mogu oštetiti pušku).

Borci puka ”Azov” ”poklonili” su ”somalijcima” sopstvene know-how (izrađene kundake za PBG), koji će se sada koristiti protiv bivših vlasnika«.  Na snimku, jedan borac posebnog gardijskog motostrelјačkog (jurišnog) batalјona ”Somali” (Отдельный Иловайский гвардейский мотострелковый –штурмовой- батальон ”Сомали”) iz Donjecka (Донецк, vp 08828), prikazuje zaplenjeni podcevni bacač sa kundakom, tvrdi da je ”ručne proizvodnje” (”самодельный подствол”) i upoređuje ga sa svojim PBG 40 mm GP-25 ”Kostjor”(гранатомёт подствольный ГП-25 ”Костёр”). ”Somalijac” prilikom demonstracije precizno objašnjava kako GP-25 ne može dejstvovati ako nije postavljen na oružje, tako da je ”izum Azovaca” praktičan za ulične borbe. Ovaj tip PBG je dobro pozant i kod nas.

U kragujevačkom Zastava-Oružju su, na onovu ruskog ГП Костёр, razvijena dva tipa podvesnih bacača. Bacač granata 40 mm M70 razvijen je za srednju generaciju 7,62 mm AP M70 B1 i M70 AB2. Namenjen je za gađanje neprijatelјske žive sile, lako okloplјnih i neokloplјenih vozila, neposrednim gađanjem do dalјine od 400 m (donjom grupom uglova) i posrednim gađanjem do dalјina od 350m (gornjom grupom uglova). Prednji i zadnji mehanički nišan se koriste za direktno nišanjenje, a za posredno nišanjenje je predviđen visak. Kao i kod GP-25, bacač ne može funkcionisati kao samostalno oružje; upotreblјiv je samo nakon postavlјanja na predviđenu automatsku pušku. Punjenje se obavlјa sa usta cevi. Može da prihvati granate sa projektilima parčadnog, kumulativnog i zapalјivog dejstva, dimne i vežbovne projektile. Unutrašnjost cevi je hromirana, čime je osigurana dugotrajnost i preciznost sredstva. Prednji i zadnji mehanički nišan se koriste za direktno nišanjenje, a za posredno nišanjenje se koristi visak.

Nakon početka produkcije komercijalnih modela AP 7,62 mm M70 B3, M70 AB3 kao i uvođenja u naoružanje nove generacije AP 5,56 mm M21, u Zastavi je bacač M70 prilagođen postavlјanju na ove tipove pušaka i nosi skraćeni naziv 40 mm BGP. Po svim TT karakteristikama identičan je sa starijim prethodnikom. Kalibar bacača je 40 mm masa – 1.500 g, ukupna dužina – 323 mm, dužina cevi – 120 mm, podela nišana za posredno gađanje je od 200 do 350 m, početna brzina granate iznosi 76 m/s, maksimalni efeksni domet je 400 m, radijus ubojnog dejstva TF granate 20 m a borbena brzina gađanja do 6 granata/min.  

Kundak za GP-25 Rotor 43

No, borac batalјona ”Somali” greši kada tvrdi da u rukama drži zaplenjeni bacač  ”ručne proizvodnje”. Očito je da je ”Azov” raspolagao ”taktičkim amortizujućim kundacima za GP-25” (тактичний обвiс для ГП-25, приклад тактичний для ДП-25 пiдствольного, тактический амортизирующий  приклад установка на ГП-25) koji su se mogli nabaviti u Kijevu, kod kompanije Olega Novikova ”BlackStorm Technology”. ”Blek Storm” je izrađivao ”komplet za adaptaciju GP-25 u mobilni ručni bacač granata sa ublaživačem trzanja, bez izmene same konstrukcije oružja”. Prakično identični, ”tjuning” kundaci, samo bez prednje ručice, dostupni su i u Rostovu-na-Donu, kod firme ”Rotor” (ООО РОТОР-43).

Kundak za GP-25 - Rotor 43
Kundak za GP-25 – Rotor 43

Inače, bataljon ”Somali” je formiran 12. oktobra 2014 godine a čine ga tri motorizovane strelјačke čete, tenkovska četa i batalјonska artilјerijska grupa. Jedinica, pod komandom podpukovnika Timura Kurilkina, u borbama je učestvovala još od 23. februara, a iz Mariupolja je na kratak odmor u Donjeck upućena 21 aprila 2022 godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave