NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 56 - Rusija testirala novu interkontinentalnu raketu

UKRAJINA Dan 56 – Rusija testirala novu interkontinentalnu raketu

Pedeset šesti dan rata u Ukrajini. Rusija testirala novu interkontinentalnu raketu, “sarmat“. Komandant ukrajinskih marinaca koji se bore u opkoljenoj fabrici u Marijupolju kaže da su njegove snage suočene sa svojim poslednjim danima, ako ne i satima. Kijev krivi rusku stranu za neuspelu evakuaciju civila iz Marijupolja. Lavrov Čavušogluu: Ishod pregovora isključivo zavisi od Ukrajine.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Ruske snage su preuzele kontrolu nad gradom Kreminom na istoku Ukrajine pošto su se ukrajinski vojnici povukli.

Azovstal

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je novi predlog ukrajinskim vojnicima koji se nalaze u čeličani “Azovstal” – da polože oružje do 14 časova u sredu po moskovskom vremenu, dodajući da nijedan ukrajinski vojnik u utorak nije prihvatio istu ponudu.

Sa druge strane, savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak tvrdi da Rusija bombama za uništavanje bunkera gađa čeličanu. Gradsko veće Mariupolja saopštilo je u ponedeljak da se više od 1.000 civila sklonilo u podrumske prostorije te fabrike dok Moskva negira da su civili meta napada. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na četvorodnevno primirje pred pravoslavni Uskrs kako bi se omogućio bezbedan prolaz civila iz područja sukoba kao i dostava humanitarne pomoći.

Bruto domaći proizvod Ukrajine će, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabeležiti ove godine pad od 35 odsto usled rata koji se vodi u toj zemlji.

Dve strane obavile su petu razmenu zarobljenika. Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk saopštila je da je “Rusija predala preko 60 vojnika i 16 civila Ukrajini u zamenu za ratne zarobljenike”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave