NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 55 - Medvedev: Rusija treba da bude spremna na moguće...

UKRAJINA Dan 55 – Medvedev: Rusija treba da bude spremna na moguće agresivne akcije NATO-a; Kijev negira napad na selo u Belgorodskoj oblasti

Pedeset peti dan rata u Ukrajini. Granatirani su Harkov, Mikolajev i Lavov. Ruska vojska pojačava napade na istok i jug zemlje. Još traje bitka za opkoljeni Marijupolj. Najveće borbe vode se oko fabrike “Azovstal“. Šef Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije rekao je da su ukrajinske formacije blokirane u toj fabrici i da su pozvane da prekinu bilo kakva neprijateljstva i polože oružje.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

U Lavovu, na zapadu Ukrajine, desila su se četiri raketna udara – tri na objekte vojne infrastrukture, a jedan na vulkanizersku radionicu. Posle napada došlo je do požara, a oštećeni su i okolni objekti.

Sakupljanje neeksplodiranih granata kod Kijeva

Gađani su ciljevi nedaleko od železničkog čvorišta u Lavovu. Rusija u poslednje vreme intenzivno bombarduje železničku infrastrukturu kako bi sprečila dostavu zapadnog naoružanja ukrajinskoj vojsci.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da su ruske trupe ispalile rakete iskander na ukrajinska skladišta naoružanja i borbene opreme i tri oblasti u kojima su se grupisali ukrajinski vojnici.

Nastavljeni su i napadi na severni grad Harkov a i dalje je najteže u Marijupolju. Borbe su preseljene na jugoistok grada, oko čeličane Azovstal. U tom industrijskom kompleksu ima čak šest podzemnih nivoa, s bunkerima, podzemnim skloništima i tunelima. Prema tvrdnjama proruskih snaga- tamo se kriju dobro naoružani borci Azovskog bataljona.

Sa druge strane, gradsko veće Marjupolja tvrdi da se  najmanje hiljadu civila krijue u podzemnim skloništima ispod “Azovstala”, dodajući da ruske snage bacaju teške bombe na fabriku. 

Rusija je najavila da će zatvoriti ulazak i izlazak iz grada. Ruskim snagama u Marijupolju pomažu proruske snage s istoka Ukrajine i dobrovoljci iz nekih zapadnih zemalja. 

Kijev tvrdi da su Rusi završili pregrupisavanje snaga i da pojačavaju napade na istok, u pravcu Donjecka, kao i da je počela druga faza rata.

Sve je neizvesniji i nastavak pregovora Kijeva i Moskve.

“U toku su kontakti na ekspertskom nivou u okviru pregovaračkog procesa. Nažalost, ukrajinska strana ne pokazuje posebnu doslednost. Stav se često menja po usaglašenim tačkama”, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija tvrdi i da raspolaže pouzdanim dokazima da Kijev, uz podršku brojnih zapadnih zemalja, sprema užasne provokacije na pravoslavni Uskrs, sa ciljem da optuži rusku vojsku za masakr civila.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom stao nakon što su otkrivena, kako tvrdi, “masovna ubistva civila” u Ukrajini.

Upitan zašto nije sledio primer drugih Evropljana lidera i otputovao u Kijev, Makron je istakao da će to uraditi kada bude imao nešto konkretno da donese.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave