NaslovnaNovostiTurska pokreće novu vojnu operaciju u severnom Iraku

Turska pokreće novu vojnu operaciju u severnom Iraku

Tursko ministarstvo odbrane pokrenulo je novu vojnu operaciju u severnom Iraku, prenosi Anadolu. Šef turskog vojnog resora Hulusi Akar nazvao je svrhu operacije sprečavanje terorističkih napada. Prema njegovim rečima, avioni, helikopteri i dronovi su već napali skloništa, bunkere, tunele, pećine i skladišta RPK (Radnička partija Kurdistana).

U operaciji uključene su specijalne snage i Vazduhoplovstvo. Jedinice turskih specijalnih snaga, uz podršku artiljerije i bespilotnih letelica, iskrcale su se u oblasti Metina, Zap i Avašin u provinciji Dahuk u severnom Iraku; položaji Radničke partije Kurdistana (PKK) su gađani avionima F-16.

„Do sada, naša operacija se nastavlja uspešno po planu. Ciljevi postavljeni u prvoj fazi su ostvareni… Naša borba će se nastaviti sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan“, rekao je Akar.

Podsetimo, oružani sukob sa RPK, zabranjenoj u Turskoj, počeo je 1984. godine i nastavljen 2015. godine. U severnom Iraku postoje baze RPK protiv kojih turske oružane snage izvode vazdušne i kopnene operacije. Turski predsednik Tajip Erdogan ranije je rekao da je od jula 2015. ubijeno 6.000 članova RPK u zemlji i 6.900 u inostranstvu. Gubici turskih snaga bezbednosti iznosili su više od 1,2 hiljade ljudi.

Barjaktar

Na turskim televizijama se priča da bi teritorije na granici Sindžar-Mosul mogle biti moguće krajnje mete.

Zvanične vlasti Iraka za sada nisu komentarisale akcije Oružanih snaga Turaka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave