NaslovnaNovostiOružje za Rusiju, iranska veza

Oružje za Rusiju, iranska veza

Vlasti u Teheranu odbacile su optužbe da je iz Irana prokrijumčareno oružje, koje se koristi u borbi protiv ukrajinskih snaga. Britanski Gardijan objavio je da oružje potiče iz arsenala proiranskih milicija u Iraku, te da je u Rusiju dopremljeno tajnim kanalima.

S-300

Optužbe su nerealne i bez osnova, saopštila je iranska ambasada u Londonu, svega dan pošto je Gardijan objavio priču da se oružje Rusima dotura preko “iranskih krijumčarskih mreža”.

Gardijan je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su iz Iraka u Rusiju dopremljeni ručni bacači, protivtenkovske rakete, te čitav arsenal oružja koje je bilo na raspolaganju proiranskim milicijama u Iraku.

Navodi se, takođe, da je Iran “vratio” Rusiji protivvazdušni sistem S-300, te projektile “bavar” 373, koji suštinski predstavlja iransku varijantu S-300.

Put oružja, kako tvrdi Gardijan, vodio je iz Iraka do Irana, a zatim morskim putem od luke Bandar Azalija do Astrahana. 

Oružje, mahom, potiče iz arsenala grupe Hašd el Šabi, ili Snaga narodne mobilizacije, proiranske oružane grupe koja u Iraku okuplja oko 120.000 boraca. Glavni motiv podrške koju ova grupa pruža Rusiji je antiamerički sentiment. 

Amerikanci su, tokom poslednjih godinu dana, u nekoliko navrata bombardovali položaje grupe Hašd el Šabi na iračko-sirijskoj granici, nedugo pošto su pripadnici ove formacije ispalili nekoliko projektila na američku ambasadu u Bagdadu.

Izvor: RTS, IRNA, GUARDIAN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave