NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 47 - Ukrajinskoj vojsci u Marijupolju ponestaje municije

UKRAJINA Dan 47 – Ukrajinskoj vojsci u Marijupolju ponestaje municije

Rat u Ukrajini traje već 47 dana. Austrijski kanclar Karl Nehamer posle sastanka sa Putinom: Težak, ali otvoren i direktan razgovor. Zelenski kaže da se Rusija sprema za još jače napade na istoku i da koncentriše desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu. Iz DNR poručuju da će intenzivirati napade, a šef ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov kaže da neće stati na Donbasu. Ukrajinski MUP tvrdi da je u Kijevskoj oblasti otkrivena još jedna masovna grobnica. Svetska banka prognozira da će privredni pad Ukrajine u 2022. iznositi 45 odsto.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak kaže da će se predsednik Volodimir Zelenski verovatno sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek nakon, kako je rekao, očekivane velike bitke za Donbas.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da su ruske snage raketirale aerodrom u gradu Dnjepru u toj oblasti. Naveo je da su u napadu uništeni aerodrom i infrastruktura u okolini, kao i da nije poznato da li ima stradalih.

S druge strane, iz ruskog ministarstva odbrane saopšteno je da da je visoko preciznim raketama uništen štab i baza nacionalističkog bataljona “Dnjepar” u mestu Zvonjecko u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Zvaničnici samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštili su da su Oružane snage Ukrajine gađale mesto Novoajdar raketnim sistemima “točka-U”.

U Kurskoj oblasti se od danas uvodi žuti nivo terorističke pretnje zbog mogućih provokacija ukrajinskih nacionalista, saopštile su lokalne vlasti.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je Ukrajinu od početka rata napustilo 4,5 miliona ljudi.

Ukrajina je zabranila kompletan uvoz iz Rusije, koja je bila jedan od njenih ključnih trgovinskih partnera pre rata sa godišnjim uvozom vrednim oko šest milijardi dolara, i pozvala druge zemlje da isprate tu odluku i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave