NaslovnaAnalitikaKako će Rusija napasti nove ukrajinske linije fronta?

Kako će Rusija napasti nove ukrajinske linije fronta?

Sukob u Ukrajini se pomerio na istok zemlje gde su ukrajinske snage prekaljene i dobro pripremljene.

Analitičari veruju da su najbolje jedinice Ukrajine na istoku i da su ukopane u sisteme rovova i druge utvrđene položaje. Do sada su se ukrajinske trupe odupirale ruskom napredovanju, ali bi mogle biti znatno nadmašene od strane ruskih snaga koje napreduju u nekim oblastima.

Gde će se voditi ključne bitke?

Ruski zvaničnici su rekli da je fokus njenih snaga sada „potpuno oslobođenje“ Donbasa, u velikoj meri misleći na istočne ukrajinske regione Lugansk i Donjeck.

Teren na istoku predstavljaće veliki izazov za Ruse. Sa manje pošumljenog zemljišta nego na severu zemlje, analitičari kažu da bi otvorene površine mogle da favorizuju ukrajince

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeća ključna bitka u ratu, prema britanskom Institutu za proučavanje rata (ISW).

Ako ruske trupe koje napreduju iz Izjuma budu u stanju da zauzmu grad, onda bi mogle da izaberu da napreduju na istok prema Rubižnu kako bi opkolile relativno malu grupu ukrajinskih snaga, ili da krenu dalje na jug kako bi opkolile veći ukrajinski kontingent. Ako Mariupolj padne u ruke Rusa, možda će biti na raspolaganju još trupa da se potisnu na sever u oblast zapadno od Donjecka.

Kako se pripremaju Ukrajinci?

Brigadir Ben Bari (u penziji), sa Međunarodnog instituta za strateške studije, kaže da su ukrajinske snage imale godine da pripreme svoju odbranu.. „Na ukrajinskoj strani nisu samo rovovi u stilu Prvog svetskog rata, oni će takođe imati utvrđene ključne gradove i sela koja žele da brane“, kaže on.

Ukrajinska oklopna vozila i druga oprema postavljeni su u ograde, ili zemljane nasipe, radi zaštite, kaže on.

Ukrajinac gađa dron / Foto: Getty

Mnoge ukrajinske trupe na istoku su veoma iskusne – u ratu su sa DNR i LNR od sukoba 2014. godine. Njihov broj bi takođe mogao da bude povećan, ukoliko ukrajinski vojni komandanti ponovo rasporede jedinice koje više nisu potrebne za odbranu Kijeva nakon povlačenja Rusije sa severa.

Kako će Rusija da napadne?

Brigadir Beri kaže da će Rusija verovatno u velikoj meri koristiti artiljeriju, da razbije jaku ukrajinsku odbranu iz vazduha pre nego što krene u kopneni napad.

Napad na ukrajinske trupe direktno pešadijom, bez prethodnog snažnog artiljerijskog bombardovanja, rizikuje ogromne ruske gubitke i znatno povećava rizik od poraza. Rusija ima niz oružja na koje može da se oslanja. Konkretno, samohodna artiljerija, u kojoj dominira Rusija, biće „veoma značajan faktor“, kaže brigadir Beri.

Samohodna artiljerija ima izgled nalik tenku, ali ispaljuje municiju prema gore da bi potom pala na metu, umesto da puca direktno na nju.

Da bi udarila ukrajinske položaje sa veće udaljenosti, Rusija ima gradske sisteme za višecevno bacanje raketa i verovatno će ih u velikoj meri koristiti.

Gradovi imaju 40 raketa koje se mogu ispaliti za samo 20 sekundi, a već su naneli katastrofalan danak u nekim oblastima, pretvarajući stambene četvrti Harkova, Mariupolja i drugih gradova u ruševine.

Izveštaji pokazuju da su ruske snage takođe koristile termobarično oružje u delovima Ukrajine, uključujući Mariupolj u Donjecku i Izjum u Harkovu.

Oni su mnogo razorniji od konvencionalnih eksploziva slične veličine, raspršuju mešavinu goriva kao oblak, koji zatim detonira, stvarajući ogromnu vatrenu loptu i masivni talas eksplozije. Semjuel Kreni-Evans, iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, kaže da su „prvenstveno dizajnirani za gradsko ratovanje“ jer oblak mešavine goriva koji se rasprši nakon početnog udara može prodreti u rupe u zgradama pre detonacije. Ako ruska artiljerija bude uspešna u uništavanju ključne ukrajinske odbrane, Rusija će verovatno koristiti pešadiju sa malokalibarskim oružjem i vozila na točkovima i guseničarima, zajedno sa tenkovima sa teškom vatrenom snagom, da predvodi napredovanje preko terena zahvaćenog ukrajinskom vatrom.

Vazdušna snaga kao podrška mogla bi uključivati borbene bombardere i jurišne helikoptere.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kaže da će vas borbe „podsećati na Drugi svetski rat“.

Šta bi moglo da zadrži Rusiju?

Analitičari kažu da je nejasno da li su se ruske snage pozabavile ozbiljnim logističkim problemima na koje su naišle u prvim nedeljama ove kampanje. Trupe su se borile sa nedostatkom goriva, hrane, vode i osnovne opreme, kao što su radio i odeća po hladnom vremenu.

„Ključ će takođe biti obuka, motivacija i vođstvo. Rusi se nisu dobro pokazali oko Kijeva i jednostavno ne znamo da li su naučili lekcije“, kaže brigadir Beri. Kako bi to moglo uticati na rat na istoku, nejasno je, ali zamena uništene opreme mogla bi predstavljati ozbiljne izazove.

Navodno tu je i Onyx, “web sajt za vojnu analizu otvorenog tipa”, koji prati gubitke vojne opreme i uključuje samo uništena vozila i opremu za koju su dostupni fotografski ili video dokazi. BBC i Onyx procenjuju da je Rusija izgubila više od 400 tenkova, 20 aviona i 32 helikoptera, kao i stotine oklopnih vozila i druge opreme.

Majkl Kofman, iz američkog Centra za pomorske analize (CNA), kaže: „Proći će neko vreme pre nego što zapenjen kontignet od ruskih snaga bude upotrebljiv, sve sa posadom i raspoređen tamo gde čini opipljivu razliku. Nekoliko zarobljenih tenkova ili borbenih vozila ne čine oklopnu brigadu“.

Na duge staze, Rusija takođe može imati ključnu prednost, posebno ako zapadne isporuke Ukrajini budu i dalje ograničene na odbrambenu opremu.

Su-35S
Su-35S

Kreni-Evans kaže: „Za svaki uništeni ukrajinski raketni bacač ili haubicu, u većini slučajeva nema zamene. Rusija još uvek ima proizvodne kapacitete – tako da za ruske trupe ove stvari nisu nezamenljive. , kako rat traje, vreme počinje da se pomera u korist Rusije“.

Izvor: BBC/ISW/MO Velike Britanije

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave