NaslovnaNovostiSve moćnije oružje ulazi u ''igru''?

Sve moćnije oružje ulazi u ”igru”?

Prema svežim izveštajima CNN, Rusija se sprema da u novu fazu napada na Ukrajinu uvodi sve teže naoružanje.

TOS 1A

Ruski termobarični višecevni bacači raketa TOS-1 (тяжёлая огнемётная системаБуратино i TOS-1A Солнцепёк primećeni su 26 februara predveče u blizini Belgoroda, nedaleko od ukrajinske granice. 

Malka

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mmsa termobaričnim bojevim glavama. Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik  iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva. Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase. Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка nakamionima Урал-63704-0010 serije  Торнадо-У.

Istina, nema dokaza da je ovo oružje do sada korišćeno u napadu na Ukrajinu.  

Tulipan

The Independent citira kako su obaveštajni krugovi izjavili  da su pored sistema TOS-1 i TOS-1A zapazili i pojavu teških samohodnih haubica 203mm  2S7М  Малка (na modernizovanim šasijama 216М sa dizel-pogonom V-84B) i samohodnih minobacača 240 mm 2S4 Тюльпан

TOS 2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave