NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 23 - Eksplozije u Lavovu

UKRAJINA Dan 23 – Eksplozije u Lavovu

Rat u Ukrajini ušao u 23. dan. Eksplozije u Lavovu, gradonačelnik izjavio da je nekoliko projektila pogodilo zavod za remont aviona. Kijev objavio da je za danas dogovoreno uspostavljanje devet humanitarnih koridora. Ukrajinski operater beleži maksimalni ugovoreni tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, nakon dva dana smanjenog obima. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da Kijev pokušava da odloži mirovne pregovore, ali da Moskva i dalje želi da se oni nastave.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Borbe u Ukrajini ušle su u četvrtu nedelju. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponudio je, u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da bude domaćin pregovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.Polomljena prozorska stakla u stanu u Kijevu

U saopštenju Erdoganovog kabineta se navodi da je Erdogan rekao Putinu da bi za dogovor na određena pitanja mogao da bude neophodan sastanak lidera.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da svet mora zvanično da prizna da je Rusija postala “teroristička država” i još jednom pozvao zapadne lidere da sprovedu u delo zonu zabranjenih letova iznad Ukrajine i novi paket sankcija Rusiji.

Osim toga, Zelenski nije promenio svoj stav u vezi s tim da se i dalje moraju poštovati međunarodne granice koje su postojale u trenutku raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ poručuje da je ta zemlja spremna da Ukrajini obezbedi protivvazdušni odbrambeni sistem S-300, ako saveznici iz NATO obezbede odgovarajuću zamenu.

Predstavnički dom SAD usvojio je zakon kojim se Rusiji i Belorusiji zbog napada na Ukrajinu ukida trgovinski status povlašćenih zemalja, što će omogućiti povećanje carina na uvoz za dve zemlje. Tu odluku treba da potvrde američki senatori.

Na zahtev Velike Britanije, SAD, Francuske, Albanije, Irske i Norveške održan je hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji o Ukrajini.

Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo je u obraćanju Savetu bezbednosti rekla da je od početka rata u Ukrajini poginulo više od 700 civila, od čega 52 deteta i napomenula da je stvarni broj verovatno mnogo veći. Nije navela ko je odgovoran za žrtve.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će predsednik SAD Džozef Bajden jasno reći kineskom predsedniku Si Đinpingu da će Peking snositi posledice za bilo kakvu akciju koja, kako je rekao, “podržava rusku agresiju”.

S druge strane, stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja kaže da Rusija ponovo traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN – o američkim biolaboratorijama u Ukrajini, za koje, tvrdi, imaju nova dokumenta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave