NaslovnaNovostiObuka operatora na savremenim telekomunikacionim sistemima domaće proizvodnje

Obuka operatora na savremenim telekomunikacionim sistemima domaće proizvodnje

U Centru za obuku veze i informatike Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu u toku je obuka operatora na pokretnim komutacionim čvorovima, koji predstavljaju integrisane sisteme telekomunikacione i informatičke opreme.

Obuka traje dva meseca, a pohađaju je profesionalni pripadnici Vojske Srbije službe telekomunikacija iz jedinica koje su opremljene ovim savremenim sistemima.

Tokom osposobljavanja polaznici stiču neophodna teoretska znanja i praktične veštine za samostalan rad na pokretnom komutacionom čvoru, u čijem su sastavu radio, radio-relejni, kablovsko-linijski, komutacioni, računarsko-softverski, energetski, interkom i podsistem kriptozaštite. 

Pokretni komutacioni čvor razvio je Vojnotehnički institut u saradnji sa Upravom za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije, Tehničkim remontnim zavodom „Čačak“, Tehničkim opitnim centrom i krajnjim korisnicima u Vojsci Srbije, a serijska proizvodnja ovog sistema koji integriše uređaje i tehnologiju  renomiranih domaćih i stranih proizvođača odvija se u čačanskom zavodu.

Uspešnom realizacijom obuke operatora i opremanjem Vojske Srbije ovim sistemima, koje je otpočelo ove godine, značajno će biti unapređene mogućnosti korišćenja savremenih telekomunikacionih servisa u komandovanju jedinicama i sagledavanju celokupne operativne slike bojišta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave