NaslovnaNovostiVazduhoplovstvo Srbije angažovalo par MiG-ova 29 zbog neidentifikovane letelice na 100 km...

Vazduhoplovstvo Srbije angažovalo par MiG-ova 29 zbog neidentifikovane letelice na 100 km od Beograda

Vazduhoplovstvo Srbije angažovalo je par lovaca MiG-29 na dužnost zbog neidentifikovane letelice otkrivene na nebu iznad grada Valjeva.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije objavljenom na sajtu vojnog resora navodi se da je jutros otkriven neidentifikovan vazdušni objekat na visini od pet i po kilometara.

Stalno raspoređene snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su danas u 10.39 časova nepoznatu letelicu iznad Valjeva na visini od 5.500 metara, saopštava republičko Ministarstvo odbrane.

Pojavljivanje letelice u suverenom vazdušnom prostoru prijavljeno je predsedniku i vrhovnom komandantu Srbije Aleksandru Vučiću. On je lično izdao naređenje da se presretne vazdušni cilj.

Pored toga, prema Ministarstvu odbrane, dežurne raketne i radarske jedinice PVO prebačene su u pojačani režim rada i nastavljaju da nadgledaju vazdušni prostor zemlje.

Kada se dežurni par aviona približio zoni presretanja, cilj je izgubljen sa radara. Lovci su nastavili dejstva i izvršili izviđanje terena u skladu sa procedurom.

Nakon pretresa tog područja, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrate na svoj aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim vazdušnim nadzorom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Valjevo se nalazi 100 kilometara zapadno od Beograda, a u gradu posluje najveće srpsko odbrambeno preduzeće Krušik.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

slovacki mig 29
slovacki mig 29

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
Karakteristike
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

13 KOMENTARA

  1. Ma to samo komšije Hrvati isprobavaju svoje nove Rafale koji mogu da se vide i da se ne vide , zamajavaju se bre sa srpskim PVO ?!?

  2. Nepoznati siledžija je protrčao kroz dvoriste,a mi smo poslali dve babe sa silkonima i napumpanim ustima da ga srede…..al on je vec zbrisao…..moglo bi se i ovako napisati…..

    4
    1
  3. Ocigledno niko od nas nije u stanju da razume da zastita vazdusnog prostora u mirnodobskim uslovima nikako ne ukljucuje automatsko obara je nepoznate letelice. I ocigledno niko ne shvata termin medjunarodni incident, koji nama trenutno nikako nije potreban, ne sto nemamo vojsku nego da vam osvezim vas intelekt malo, dosta smo muskaraca izgubili u ratovima, dovoljno da nam je opstanak nacije doveden u pitanje. Strucnjaci moji, neki verovatno nisu ni pusku drzali u ruci, osim za gospodina koji je radio u centru VOJIN

    3
    2
  4. Generali nisu u podzemnom centru VOJIN-A, nego u debelom crevu g. Presednika. Zato je presednik važan. Nemojte da nipodaštavate ulogu g. Presednika.

    16
    1
    • Tvoj odgovor se bazira na tvom misljenju , a ne na realnoj proceni , normalno je u svakoj drzavi da RV presretne nlo, presretnuti ne znaci oboriti vec uspostaviti komunikaciju vizuelno I radarski … Pa upozoriti I oboriti Ako se Taj nlo oglusi ili ne zelis da komunicira , takvima kao ti Treba da se nlo srusi na kucni prag da bi shvatili da nam vojska Treba… Od takvih papana kao ti su u vojsci pravili ljude.. a sada sirite zapadnu propaganda

  5. Ne čudi me što je X odleteo! U moje vreme služenja vojnog roka, nismo telefonirali predsedniku SFRJ! U podzemnom centru VOJIN su 24h na smenu kao i mi radarski pislužioci, bili dežurni GENERALI, čija je funkcija i zadatak bila taštita neba, tj momentalno na njegovu odluku (jedan u smeni), podizanje aviona ili momentalno ispaljivanje PVO raketa! Avione i raketate smo navodili na ciljeve iz našeg centra VOJIN (V-azdušno O-smatranje, J- javlhanje I N-navođenje)! Predsednik države apsolutno nije imao veze sa tim, jer je ovlastio kao vrhovni komandant GENERALE koji su završili visoke škole, i imali visoke činove i iskustvo, pa je predsednik imao poverenja u njih! U RV i PVO NEMA VREMENA za javljanje i usaglašavanje mišljenja sa predsednikom države! Šta bi to bilo kad bi danas Ukrajinci za svaku raketu ili avion, zvali Zelenskog, ili Rusi Putina?

    34
    2
  6. Шта ту имаш да питаш председника? За Шта служи начелник генералштаба? Знате они су можда нешто бацили и Шта сад да радимо? Не знам питај председника. Али он није у земљи па кад се врати он ће нам рећи шта да радимо. Смешно

    17
    2
  7. Нису ми довољно јасна правила у нашем РВ!? Што је потребно тражити дозволу од председинка у оваквом случају? По Уставу Србије је председник врховни командант – то стоји. Али, када се на небу појави неидентификовани објекат, као у овом случају, то је више него излишно – сувишно. Потроши се непотребно време за које тај објекат може урадити свашта. Чак и побећи што се према овом тексту и десило. Правила су ваљда у РВ јасна и њих се превасходно морају придржавати од дежурних лица крај радара, командни и пратећи кадар. Иначе ту више нема РВ, ни армије, нити њене очекиване користи по државу и држављане. Бурлескно!

    24
    3
    • A nije ti palo na pamet da je ovo loženje javnosti kakva crna pretnja kakvi bakrači glume silu koje na vidiku nema.

      8
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave