NaslovnaNovostiDron nosio bombu težine do 120 kg, eksplodirala je ispod zemlje?

Dron nosio bombu težine do 120 kg, eksplodirala je ispod zemlje?

Dobro upućeni izvori iz Ministarstva Odbrane Republike Hrvatske rekli su za HRT kako je bomba mogla biti teška do 120 kg i kako je zbog udara u meko tlo eksplodirala pod zemljom. Da je pala na beton ili asfalt, kažu, bilo bi katastrofalno 

Jutros je na Jarunu izvučen veći dio bespilotne letjelice koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Ministar obrane Mario Banožićpotvrdio je kako su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i avio bombe koji ukazuju na to da nije riječ o izviđačkoj letjelici.

Slijedi istraga koja bi trebala otkriti sve detalje ovog nezapamćenog incidenta koji je tek pukom srećom završio bez žrtava. Dobro upućeni izvori iz MORH-a rekli su za HRT kako je bomba mogla biti teška do 120 kg i kako je zbog udara u meko tlo eksplodirala pod zemljom. Da je pala na beton ili asfalt, kažu, moglo je doći do katastrofalnih posljedica.

Analizom informacija iz pronađene crne kutije i usporedbom s radarskim slikama trebalo bi se saznati tko je lansirao letjelicu.

– Treba nastaviti s punom i neovisnom istragom svih elemenata kako bi se utvrdilo što je dovelo do ove neželjene situacije, odnosno ozbiljnog sigurnosnog incidenta. S jedne strane naše institucije i saveznici iz NATO saveza trebaju utvrditi tko je letio, zašto je letio, tko je uputio letjelicu, s kojim ciljem i kakvom opremom. Preklapanjem radarskih slika, analizom elektroničkih podataka koji se nalaze sustavu doći do one točke odakle je ona krenula slobodnim pravcem prema RH. Naime, ja sam i dalje uvjeren da letjelici nije bio cilj niti namjera onoga tko je uputio letjelicu da se napadne Zagreba ili Hrvatsku – rekao je Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Idućih dana detaljno će se pregledavati teren, a za srijedu je sazvana i izvanredna sjednica ministara obrane u NATO-u.

↑ Preuzeto sa: 24sata.hr ↑

Bomba od 120kg?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave