NaslovnaAnalitikaKratka analiza sa ukrajinskog fronta

Kratka analiza sa ukrajinskog fronta

Borbe za Harkov

Ruske snage koje su imale zadatak da kroz Harkov prodru u zonu  Levobrežne Ukrajine, naišle su na neočekivani otpor i bile su primorane da opsednu grad i obiđu ga sa dve strane.

Otpor su pružile snage regularne ukrajinske armije i Nacionalne garde. U suštini, oblasna komanda ukrajinske armije je mobilisala svu borbenu tehniku koja se nalazila u zavodima Harkova. Treba imati u vidu da je još u vreme SSSR Harkov bio jedan od centara za proizvodnju i remont oklopnih borbenih vozila. U gradu je sa radom nastavio Харківський бронетанковий завод, bivši sovjetski 115-й танкоремонтный завод, Завод iменi Малишева – Харьковский завод транспортного машиностроения имени  В.А. Малышева. Ukrajinci su iz zavoda izvukli i po ulicama postavili najrazličitije tipove remontno-vučnih vozila (БРЭМ,Бронированная ремонтно-эвакуационная машина, ”Объект 608” на шасији тенка Т-72),  višecevne bacače raketa (Реактивная система залпового огня,  РСЗО) i samohodke 203 mm 2A44 2S7 ”Pion”. Prema ruskim izborima, ova sredstva su raspoređena po kvartovima sa civilnim stanovništvom što je onemogućavalo dejstvo po njima a da ne dođe do velikog broja civilnih žrtava.  Kako bi se ovo izbeglo, Rusi su odustali od direktnog napada na grad; izmenivši svoj prvobitni plan (prodor po liniji Belgorod-Harkov), odlučili su da prodor ka Levobrežnoj Ukrajini nastave alternativnim rutama. Jedna kolona se uputila trasom Belgorod-Kupjansk ka Izjumu, obilazeći Harkov sa juga. Druga kolona je pokrenuta kroz Sumsku oblast na strani prema Kijevu, obilazeći Harkov sa severa.

Dejstva američkim FGM-148  Javelin 

Već smo pisali da je Estonija Kijevu dostavila protivtenkovske bacače FGM-148 Javelin.

Zamenica predsednika  komiteta Vrhovne Rjade Ukrajine za pitanja nacionalne bezbednosti, Marijana Bezuglaja (Марьяна Безуглая), na Facebook stranici je postavila fotografiju sa propratnim tekstom kako su snage ukrajinske armije na sumskom pravcu bacačima Javelin uništile kolonu od 15 ruskih tenkova T-72. Vest je munjevito prenela ukrajinska državna agencija a prihaćena je od stranih izveštača. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovu vest; navodno, i ono raspolaže video-zapisom uništenih tenkova načinjenim kod Hersona ali na njima su onesposobljeni ukrajinski tenkovi T-64.

Municija 152 mm

U permanentim izveštajima o ruskom napadu na Ukrajinu, u sredstvima informisanja se često navodi kako se koriste ”zabranjene granata kalibra 152 mm”.

Poznato je da Rusi imaju 152 mm 2S19 divizijske samohodne haubice MSTA-S (indeks GABTU — objekat 316, po NATO klasifikaciji  — M1990 ”Farm). Osim klasičnim, iz MSTA-S se može dejstvovati i sa više tipova laserski vodjenih projektilа Krasnopolj (К155 КМ-1 Краснополь, 3ОФ39М Краснополь-М, К155М КМ-2 Краснополь-М2 i Краснополь-Д). Ovaj projektil omogućava pogadjanje pokretnog cilja malih dimenzija na daljinama do 18000 m. No, prema podacima iz 2017, i Ukrajina je raspolagala sa 35 jedinica 2С19. Osim toga, nakon ukrajinskog zahteva da u Češkoj nabavi 152-mm samohodne topove-haubice vz.77 ”Dana” (Samohybná kanónová houfnice vz. 77 Dana, ShKH vz. 77), Prag je doneo odluku da Kijevu pošalje i 4000 granata 152 mm. Snimci i medijske vesti ne preciziraju ko dejstvuje granatama 152 mm, ali je svakako tragedija da ova municija nanosi nedopustive žrtve civilnom stanovništvu.

Rakete ”Točka U”

Na snimcima različitih agencija može se uočiti da se u Ukrajini koristi RK 9K79-1 ”Točka-U” (NATO oznaka — Scarab B) -taktički balistički raketni sistem sa dejstvom do 120 km.

”Točka U” je jednostepena kontrolisana raketa na čvrsto gorivo a sastoji se od raketne jedinice 9M79 (9M79M, 9M79-1) sa X rasporedom krilaca i neodvojive bojeve glave (GČ). Ukupna dužina projektila je 6400 mm a prečnik – 650 mm. Raketa ima autonomni, inercijalni sistem upravljanja sa žirostabilizovanom platformom (GSP) i digitalnim kompjuterskim sistemom (ODCC). Borbeni sistem upravljanja (BSU) implementira algoritam za terminalno navođenje do cilja, kada se dolazna putanja izračunava tokom leta i raketa se kontroliše sve dok ne pogodi cilj. 

Postoje verzije sa nuklearnom bojevom glavom od 100 kt ali i 9N123K sa kasetnom bojevom glavom, 9N123G  sa specijalnom hemijskom kasetnom bojevom glavom i 9N123G2-1 sa kasetnim bombama punjenom hemijskim sredstvom ”Zoman” (R-55).

Kijevski aerodrom ’’Antonov’’.

Nakon snažne artiljerijske i vazdušne pripreme, u 16 časova 24. februara borci ruske 11 posebne gardijske desantno-jurišne brigade (11-я отдельная гвардейская десантно-штурмовая бригада)izvršili su desant na kijevski aerodrom ’’Antonov’’kod Hostomelja (Гостомель). Po iskrcavanju, Rusi su započeli pripreme za uspostavljanje vazdušnog mosta. No, 4 brigada za hitno reagovanje ukrajinske Nacionalne garde (4-та бригада оперативного призначення імені Героя України сержанта Сергія Михальчука, Бригада быстрого реагирования) je oko 22 časa opkolila aerodrom i uz podršku borbene tehnike i teške artiljerije, uništila desant i uspela da povrati kontrolu nad ovim objektom od presudnog značaja za Kijev. Ovu vest prvi je, preko svoje Facebook stranice, preneo savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič a ubrzo je preuzelo i ukrajinsko Ministarstvo za informisanje. S druge strane, ruska strana je za BBC News izjavila da se radi o dezinformaciji i da je aerodrom još uvek pod ruskom kontrolom. 

No, prema ukrajinskim vestima, 26 februara je usledio novi pokušaj desanta; nakon što je uspostavljena delimična kontrola nad vazdušnim prostorom Kijevske oblasti, jedan ukrajinski višenamenski lovac Suhoj SU-27 je oborio ruski vojni transporter Iljušin IL-76 sa desentnim ešalonom. Moskva do ovog trenutka nije reagovala na ove vesti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave