NaslovnaAvijacijaSrbija na konferenciji i sajmu Umax 2022

Srbija na konferenciji i sajmu Umax 2022

Srbija je na bliskoistočnoj konferenciji i sajmu posvećenom dronovima Umex 2022 predstavila besposadnu platformu Mali Miloš – video projekcijom i dronove porodične kompanije PR-DC.

Umex
Umex

Najvažniji gost na otvaranju sajma Umex bio je šeik Mansour bin Zayed Al Nayhan, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE.

On je obišao i srpske dronove i u razgovoru sa našim stručnjacima razmenio utiske o bespilotnim letelicama iz Srbije.

Mali Miloš

Ministarstvo odbrane, Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na sajmu, koji je juče otvoren, predstavili su video projekcijom daljinski kontrolisanu besposadnu platformu Mali Miloš. MILOŠ, u proizvodnji Prva Petoletka Namenska, je daljinski upravljana električna besposadna zemaljska borbena platforma srednje veličine , a osnovna namena ovog sistema je podrška pešadiji i specijalnim jedinicama u onesposobljavanju i neutralisanju pojedinačnih i grupnih pešadijskih ciljeva na rastojanjima do 800 metara. Poznatiji je pod nadimkom „Mali Miloš“ i ima dva oružna podsistema – mitraljez M86 kalibra 7,62 mm i revolverski bacač granata kalibra 40 mm. Kapacitet borbenog kompleta je 500 metaka 7,62×54 mm i 6 metaka 40×46 mm.

Taktička prednost koju ima u odnosu na druge platforme u svojoj kategoriji, jeste ta da može da prođe kroz vrata standardne širine (80 cm) i da se penje uz stepenice, što omogućuje dodatnu versatilnost, odnosno, može se kretati i izvršavati zadatke unutar objekata. Platforma je balistički zaštićena od oružja kalibra 5,56 mm i 7,62 mm.

IKA Dronovi

Kompanija PR-DC koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica predstaviće tri drona: dva drona IKA-01 i glavni proizvod IKA-20, čiju su serijsku proizvodnju započeli nakon Dubai Expa.

PR-DC

Miloš Petrašinović iz kompanije PR-DC ističe da je posle nastupa u Dubaiju ogroman uspeh nastup na sajmu specijalizovanom za dronove. “To nam daje sjajnu priliku da vidimo gde se nalazimo u poređenju sa proizvođačima dronova širom sveta. Ono što smo već na otvaranju videli jeste da smo jedni od mlađih inženjera na sajmu i ovaj nastup će nam sigurno biti ogromno iskustvo”, rekao je on.

Dodao je da su dronovi iz serije IKA naziv dobili po pokojnom profesoru čvrstoće letelica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Iliji Krivošiću.

“Upravo on je zaslužan za desetine generacija uspešnih vazduhoplovaca i time želimo da njegov nadimak IKA bude zauvek upisan u istoriju vazduhoplovstva kao prve bespilotne letelice iz Srbije koje se prodaju na svetskom tržištu”, rekao je Petrašinović, inače asistent na Mašinskom fakultetu.

PR-DC

Sajam Umex 2022 pored bespilotnih letelica, biće fokusiran i na tehnologije simulacija i robotike ne samo u vazduhoplovnim primenama.

Na komercijalnom delu sajma učestvuje 26 zemalja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave