NaslovnaNovostiCrnogorska artiljerija u XIX vijeku: Objavljena druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske

Crnogorska artiljerija u XIX vijeku: Objavljena druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske

Realizujući programe svog naučnoistraživačkog rada Istorijski institut Univerziteta Crne bavi se različitim temama iz istorije Crne Gore. Pored ostalih, one se odnose na političku, vojnu, ekonomsku i privrednu istoriju Crne Gore, razvoj državnosti zemlje u institucionalnom i normativnom smislu, istorijom kulture, istorijom diplomatskih odnosa, istorijom parlamentarizma, međunarodnim aspektima geopolitičkog položaja zemlje.

Hronološki posmatrano teme koje su bili zastupljene u planovima rada Istorijskog instituta obuhvatale su veoma širok hronološki luk od antičkog perioda do savremenih dana.

Jedan od aktuelnih projekata u Istorijskom institutu UCG tiče se crnogorske vojske i njenog naoružanje u drugoj polovini XIX i početkom XX vijeka. Projekat је zamišljen kao višetomna edicija, o različitim pitanjima vezanim za opremanje i naoruženje crnogorske vojske, kao i  promjene u načinu njene organizacije.

U prethodnoj godini završen je rad na prvoj knizi projekta koja nosi naziv: Crnogorsko naoružanje (1870-1916) / Montenegrin  Weapons ( 1870-1916). U njoj je obrađen razvoj  pješadijskog, posebno strijeljačkog, naoružanja Crne Gore od 1870. do 1916. godine.

Ovih dana je  izašla iz štampe i druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske, koja nosi naslov: „Crnogorska artiljerija u XIX vijeku/ Montenegrian artillery in the XIX century“.

U oba slučaja riječ je o ilustrativnim monografijama koje prikazuje sve tipove crnogorskog oružja, u prvoj streljačkog, a u drugoj ariljerijskog. Kao ilustrativni materijal u oba slučaja korišćen je  značajn broj  fotografija koje  potiče iz čeških, poljskih i arhiva  i arhivskih ustanova  drugih zemalja, koje su do 1918 godine bile u sastavu Austro-Ugarske, kao i Državnog arhiva Ruske Federacije i Centralnog državnog Vojnoistorijskog arhiva, Arhivske zbirke  Istorijskog instituta, Državnog arhiva Crne Gore, Arhiv Srbije. U oba izdanja ima i fotografija nekih tipova  oružja  koje nije sačuvano u Crnoj Gori.  Njihovih  publikovanje u toliko je značajnije, jer se to čini prvi put u domaćim izdanjima. Korišćena je i  periodika Crne Gore, Srbije, Austro-Ugarske.

Projektom rukovodi dr Radoslav Raspopović, direktor Istorijskog instituta UCG, a glavni saradnik u njegovoj realizaciji je regonalno poznat vojni istoričar Branko Bogdanović.

Monografiju možete preuzeti na sledećem linku: https://www.ucg.ac.me/objava.php?blog_id=21710&objava_id=131532

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave