NaslovnaAnalitikaCNN: Kraj svetskog poretka kakvog poznajemo

CNN: Kraj svetskog poretka kakvog poznajemo

CNN je u najnovijoj analizi ocenio da je ovo zbunjujuće vreme za Amerikance kada je u pitanju spoljna politika njihove zemlje, jer dok vlada s jedne strane objašnjava zašto je vreme za povlačenje iz Avganistana, s druge strane pruža uveravanja kako je vreme da se stane uz Ukrajinu.

U članku CNN-a se navodi da je ovo trenutak kada Amerikanci žele da njihova vojska ima što manji angažman u inostranstvu, zbog čega je NATO pod pritiskom, dok “autokratske sile sa ekspanzivnim sklonostima, poput Rusije i Kine, postaju sve smelije i ponašaju se kao saveznici”.

“Era Amerike kao supersile je na testu širom sveta”, navodi se u analizi CNN analitičara Volfa.

Kada je reč o istočnoj Evropi, u tekstu je ocenjeno da tačno 30 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, “Rusija preduzima manevre radi daljeg prodora u Ukrajinu, dok Vladimiru Putinu, kako tvrdi CNN, posebno smeta “postsovjetski uspon NATO-a”.

Navodi se i da je Bajdenova administracija stavila 8.500 američkih vojnika u pojačanu pripravnost za raspoređivanje u istočnoj Evropi kako bi odvratila Rusiju i uverila ostale članice NATO-a u odlučnost Amerike.

Osvrnuvši se na region Zapadne Evrope, CNN navodi da tu američkom uticaju treba podrška i da Amerika, u nastojanju da ujedini NATO protiv Rusije, igra ulogu energetskog brokera koji traži garancije o isporukama energenata sa Bliskog istoka i iz Azije kako bi umanjila moć Rusije koja je glavni snabdevač Nemačke prirodnim gasom.

U području Azije, kako se navodi u analizi, Kina testira autonomiju Tajvana, šaljući svoje ratne avione u misije u blizini Tajvana, dok su se na Bliskom istoku, baze američke vojske u Iraku i Siriji ove godine našle pod pritiskom. “Sve ove situacije se godinama stvaraju, ali se postavlja pitanje kakvu će ulogu SAD igrati u budućnosti”, ocenjeno je u analizi.

“Uprkos Bajdenovim uveravanjima da se ‘Amerika vratila’, haotično povlačenje iz Avganistana prošle godine pokrenulo je pitanja o nadležnostima i posvećenosti SAD”, piše CNN analitičar Stiven Kolinson.

U većinu tih pitanja je, prema tom članku, direktno ili indirektno uključen Putin – od Ukrajine preko Sirije do Azije, ali niko, prema rečima Kolinsona, sa sigurnošću ne zna šta Putin želi.

Ipak, Fiona Hil, viši saradnik na Institutu Brukings i bivši stručnjak za Rusiju u Beloj kući, iznosi ubedljiv argument u “Njujork tajmsu” da ona tačno zna šta Putin traži, barem u pogledu Ukrajine. “Putin želi da deložira Sjedinjene Države iz Evrope”, tvrdi Hil.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave